Logo Interreg 2 Zeeën project Water Resilient Cities

 

Op donderdag 21 maart vond in Dorpshuis De Vroone te Kapelle een bijeenkomst plaats over de klimaatverandering en de gevolgen voor de openbare ruimte. Ruim 180 deelnemers uit België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk waren aanwezig.

Daarnaast waren ook de 13 Zeeuwse gemeenten uitgenodigd voor dit evenement. Doel van het evenement was om kennis over de klimaatveranderingen en de gevolgen voor de openbare ruimte te delen met alle aanwezigen.

Het weer wordt extremer: het gaat vaker en harder regenen. Meer neerslag leidt in onze dorpen en steden tot wateroverlast met schade. Droogte leidt bijvoorbeeld tot dalende grondwaterstanden. De zomer van 2018 is door NOAA’s National Climatic Data Center beoordeeld als de heetste zomer op het noordelijk halfrond sinds de temperatuur metingen mogelijk waren sinds 1880. Klimaatverandering is een feit. Maar wat zijn de gevolgen voor de openbare ruimte, en hoe kan hierop ingespeeld worden?

Programma

12.00 uur Ontvangst met lunch en koffie/thee.
12.45 uur Welkom en opening door Jon Herselman, wethouder Gemeente Kapelle.
13.00 uur “Ons klimaat en de veranderingen” door Helga van Leur, Ambassadeur weer, klimaat, duurzaamheid & gedrag.
13.45 uur Doelstellingen van Nature Smart Cities door Hans van de Kop.
14.00 uur Wat zijn de mogelijkheden voor het toepassen van meer groen en blauw voor een aantrekkelijker en veerkrachtiger dorp en stad? Klimaat adaptief inrichten van de buitenruimte door Hiltrud Pötz, Duurzame en klimaatbestendige architectuur en stedenbouw bij Atelier Groenblauw.
14.45 uur Pauze.
15.00 uur Praktische toepassingen van duurzame oplossingen voor stedelijke waterhuishouding door Charlotte Markey, Green Blue Urban, ervaringen binnen het project Water Resilient Cities.
15.45 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen.
16.00 uur Panel discussie onder leiding van Bas ter Stege.

Panelleden

  • Jon Herselman, Wethouder Kapelle
  • Loes Meeuwisse, Samenwerking Afvalwerken Zeeland
  • Johan Aalberts , Wethouder gemeente Middelburg
  • Helga van Leur, Ambassadeur weer, klimaat & duurzaamheid
  • Hiltrud Pötz, Duurzame en klimaatbestendige architectuur en stedenbouw bij Atelier Groenblauw.

16:45 uur Afsluiting.
17.00 uur Netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.

Gemeente Kapelle is partner in het Interreg project Nature Smart Cities en werkt mee om in de toekomst de keuze te maken voor groene in plaats van grijze infrastructuur. Middelburg is partner in Water Resilient Cities en stimuleert alternatieve technieken voor waterbeheer in stedelijke zones om zich te wapenen tegen forse regenbuien.

Er waren diverse presentaties:

  1. “Ons klimaat en de veranderingen” door Helga van Leur, Ambassadeur weer, klimaat, duurzaamheid & gedrag.
  2. “Doelstellingen van Nature Smart Cities” door Hans van de Kop, projectleider bij gemeente Kapelle.
  3. “Wat zijn de mogelijkheden voor het toepassen van meer groen en blauw voor een aantrekkelijker en veerkrachtiger dorp en stad? Klimaat adaptief inrichten van de buitenruimte” door Hiltrud Pötz, duurzame en klimaatbestendige architectuur en stedenbouw bij Atelier Groenblauw.
  4. “Praktische toepassingen van duurzame oplossingen voor stedelijke waterhuishouding” door Charlotte Markey, Green Blue Urban, ervaringen binnen het project Water Resilient Cities.

Tot slot ging een panel onder leiding van Bas ter Stege in op stellingen over klimaatveranderingen. De panelleden waren Jon Herselman (Wethouder Kapelle), Loes Meeuwisse (Samenwerking Afvalwerken Zeeland), Johan Aalberts (Wethouder gemeente Middelburg), Helga van Leur (Ambassadeur weer, klimaat & duurzaamheid) en Hiltrud Pötz (Duurzame en klimaatbestendige architectuur en stedenbouw bij Atelier Groenblauw). Het panel concludeerde dat bij klimaatverandering mensen worden vaak geleid door emoties. Dat is zeker het geval als het om praktische zaken gaat, zoals de keuze voor een extra auto of juist groen voor je woning. Het is belangrijk dat mensen nauw betrokken worden bij besluiten die moeten worden gemaakt.

Johan Aalberts met Jonas Lagrou
Groepsfoto