Logo Interreg 2 Zeeën project Cool Towns

 

Eind juli en begin augustus 2020 zijn in Middelburg metingen uitgevoerd met drie Kestrel Meters en een infraroodcamera. Deze metingen vonden plaats in het kader van het Europese onderzoeksproject Cool Towns, een samenwerking tussen 13 Europese partners die zich richt op het tegengaan van de negatieve effecten van klimaatverandering.

Met deze metingen probeert het project een antwoord te vinden op het voorkomen of beperken van hittestress in de binnenstad.

De metingen zijn uitgevoerd op de twee pilotlocaties. Daarnaast zijn er op drie andere locaties metingen uitgevoerd om te kijken wat het effect is van dakplatanen, een pergola en verschillende soorten (kleur)bestrating.

De metingen moeten gedaan worden tussen 12.00 en 16.00 uur bij een minimum temperatuur van 25 graden Celsius, onbewolkt weer en in de zon. Omstandigheden dus waarbij je beter ergens lekker koel binnen of in de schaduw kunt zitten. Dat maakt het meten best zwaar. Daarnaast zijn er maar enkele dagen die ervoor in aanmerking komen omdat een beetje bewolking er snel voor zorgt dat meten niet mogelijk is. En zodra de ideale dag via de weersvoorspelling in beeld komt, blijkt dat het ruim 30 graden Celsius of veel meer gaat worden.

Niet alleen voor de metingen is het te warm. Ook voor de mensen op straat. Het gedrag van mensen op straat is eigenlijk niet te vangen in de enquête. Zoals het zo dicht mogelijk bij huis of winkels willen parkeren. En natuurlijk het liefst precies daar waar de Kestrel Meter 15 minuten staat te meten.

Degenen die zich toch lopend op straat begeven kunnen het niet laten om even een blik te werpen op de meters. Wat overigens meteen opviel was dat de wind, een aangename factor bij hitte, aanzienlijk minder is aan de zijde van geparkeerde auto's. De gevoelstemperatuur aan de zonzijde van de straat (zonder geparkeerde auto's) was daardoor lager dan de schaduwzijde van de straat achter een rij geparkeerde auto's.

Verder bleek de gevoelstemperatuur in de schaduw van een miniboom al snel 2 graden lager te zijn dan de gevoelstemperatuur in de zon op een meer winderige plaats. Een boompje van miniformaat heeft dus al effect!

De resultaten zijn toegestuurd naar de Hogeschool van Amsterdam. We zijn heel benieuwd naar de analyse en uitkomsten!