Regelmatig worden er door onze ambtenaren zelf, of door een externe partij voor de gemeente, foto- en video-opnames gemaakt. In sommige gevallen worden opnames gemaakt tijdens een evenement binnen de gemeente, maar vaak worden foto’s en video’s gemaakt op openbare plekken. Het kan dus voorkomen dat u op dat moment aanwezig bent en er een opname van u is gemaakt.

Omdat beeldmateriaal ook een persoonsgegeven is, zijn wij verplicht u volgens de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) te vertellen wat wij met deze persoonsgegevens doen.

Voor eigen gebruik

Het beeldmateriaal gebruiken we in onze eigen uitingen van de gemeente, vaak om u op de hoogte te houden van wat er allemaal binnen de gemeente speelt. Beeldmateriaal gebruiken we onder andere voor de website, social media, folder en posters. Het beeldmateriaal delen wij niet met andere organisaties of bedrijven. Na 5 jaar maken wij geen gebruik meer van de beelden en worden ze verwijderd.

Toestemming geven

Staat u vol in beeld, dan zal de fotograaf of filmer u om toestemming vragen om de beelden te mogen gebruiken. Dit gebeurt door middel van een toestemmingsverklaring. Hierin staan enkele gegevens, waaronder uw persoonsgegevens en uw handtekening. Bij kinderen onder de 16 jaar moet de verklaring ondertekend worden door een van de ouders/verzorgers. Deze ondertekende verklaring wordt digitaal bij de gemeente bewaard. Het beeldmateriaal wordt na 3 jaar verwijderd.

Toestemming weigeren

Als u liever niet wilt dat wij het beeldmateriaal gebruiken, dan ondertekent u de toestemmingsverklaring niet. In dat geval zullen wij het materiaal niet gebruiken en zal de fotograaf of filmer de beelden verwijderen.

Foto's zonder toestemming

Wanneer u samen met een hoop andere mensen op beeld staat, is het niet mogelijk om iedereen persoonlijk om toestemming te vragen. Deze beelden gebruiken we dan wel, maar zullen zorgvuldig met uw persoonsgegevens omgaan. Er zal altijd bekeken worden of het onderwerp geschikt is om zo’n beeld bij te plaatsen.

Vraag om verwijderen foto of video

Wat nu als u toestemming heeft gegeven voor het gebruik van een beeld door de gemeente, maar u bedenkt zich? Stuur dan een e-mail naar info@middelburg.nl. Vermeld in deze e-mail:

  • Als onderwerp: Verzoek verwijderen beeld gemeentelijke uitingen
  • Uw voor- en achternaam
  • Waar u het beeld gezien heeft. Stuur eventueel de foto of link mee
  • Beschrijf of u toestemming heeft gegeven toen de foto is gemaakt
  • Gaat het om 1 foto of om een serie of foto's

Wij zorgen er dan voor dat dit beeld uit onze beeldbank wordt verwijderd. Digitaal gebruikt foto- en filmmateriaal kunnen wij zonder problemen verwijderen. Wanneer een foto van u is gebruikt in gedrukt materiaal, is het voor ons niet mogelijk om dit direct te verwijderen. We zullen dan de betreffende beelden niet meer gebruiken in nieuwe uitingen en materiaal dat al is gedrukt zal aangepast worden bij een eventuele herdruk.