Logo Interreg 2 Zeeën project Solarise

 

De week van 19 tot en met 22 november 2019 vond de Europese week plaats in Middelburg. Ook het project SOLARISE was te zien.

De afgelopen 12 jaar zijn er in de gemeente Middelburg zo’n 25 projecten gerealiseerd met behulp van Europese subsidies. Middelburg staat in de top 3 van Nederlandse overheden die met succes Europese subsidies aanvragen. Tegenover de Kloveniersdoelen stonden panelen met informatie over al deze projecten. Ook het project SOLARISE was te zien.

SOLARISE

De gemeente Middelburg heeft een integrale strategische visie ontwikkeld om in 2050 energieneutraal te zijn met behoud van de uitstraling van het historisch stadscentrum. Het is een uitdaging om monumenten en traditionele gebouwen energie-efficiënt en neutraal te maken in een historische binnenstad. De balans tussen authenticiteit en innovatie vereist zorgvuldigheid in uitvoering en beheer.

Binnen het project Solarise Adoption Rise in the 2 Seas (SOLARISE) onderzoekt de gemeente Middelburg waar toepassingen van zonnepanelen, geïntegreerde zonnecellen en slimme energie mogelijk zijn. Daarnaast bekijkt zij de technische en economische haalbaarheid hiervan. Voor 2022 zullen een aantal demonstratieprojecten in de historische binnenstad worden gerealiseerd.

Europese Filmweek

Om extra aandacht te vragen voor Europa, vond in de Cinema Middelburg een Europese filmweek plaats. Tijdens dit Europese filmfestival vertoonde de cinema meerdere keren een programma met korte films en eenmalig de Europese roadmovie ‘Take me Somewhere Nice’. Daarnaast was er een workshop Van Script tot Screen. Alle activiteiten staan in het teken van de EU en film en zijn gratis toegankelijk. Het programma werd gratis aangeboden aan het publiek door de Europese Unie.