Het thema van Open Monumentendag dit jaar is duurzaamheid. Het Middelburgs organisatiecomité is op zoek naar huiseigenaren of instellingen die deze dag hun monument open willen stellen of mensen die iets vertellen over het thema. Vaste deelnemers aan de monumentendag ontvangen een aanmeldingsformulier.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Henk de Kunder, telefoonnummer 0118 67 52 83 of e-mail h.de.kunder@middelburg.nl.

Duurzaamheid

Het thema dit jaar is duurzaamheid. Veel monumenten hebben in hun rijke historie vaak meerdere functies gehad: ze zijn doorontwikkeld met de tijd. Decennia oude monumenten zijn daarom in de basis al duurzaam, omdat ze nog steeds deel uitmaken van onze huidige samenleving. Maar hoe duurzaam ziet de toekomst van ons monumentaal verleden er eigenlijk uit?

Monumenten toekomstbestendig en duurzaam houden; dat is vaak een uitdaging. Want hoe maak je monumenten circulair, zodat de materialen die je gebruikt om te verduurzamen ooit hergebruikt kunnen worden? Hoe behoud je de cultuurhistorische waarde, terwijl het monument wel energiezuiniger wordt? En hoe breng je bijvoorbeeld zonnepanelen aan op een pand zonder afbreuk te doen aan het historisch stadsbeeld?