Logo Interreg North-West Europe project SMART-SPACE en logo Europese Unie

 

Op 10 januari 2019 organiseerde de gemeente Middelburg, in samenwerking met experts van de Technische Universiteit Eindhoven, een inloopbijeenkomst voor alle gebruikers van de openbare ruimte in de omgeving van gebied Jazzroute en Bluesroute.

Op een open en inspirerende manier gingen we het gesprek aan met iedereen die, op welke manier dan ook, gebruik maakt van de openbare ruimte.

Een belangrijke conclusie was dat men aangeeft dat het historische centrum heel fijn en gezellig is en dat men dat graag met de nieuwe openbare verlichting ook zo wil houden. De openbare verlichting moet daartoe voldoende helder blijven en vooral ontworpen zijn voor voetgangers en fietsers. Ook ontstond het idee om in de winkelstraten, waar door de etalages een grote hoeveelheid licht aanwezig is, het lichtniveau aan te passen en een passend comfortabele en fijne sfeer te creëren.

Met deze kennis en ervaringen worden oplossingen voor adaptieve verlichting bedacht en gerealiseerd die relevant zijn voor de bewoners en voor hun wijk. In de tweede helft van 2019 zal de openbare verlichting vervangen worden, waarbij sensoren toegevoegd worden aan de lichtmasten. Hierdoor is het mogelijk de verlichting automatisch aan te passen aan de gewenste intensiteit op ieder moment “slimmer te verlichten en daarbij minder energie te verbruiken”.