Zorg en ondersteuning in 2018

Zorg of ondersteuning nodig? Zo werkt het in de gemeente Middelburg.

Heeft u zorg of ondersteuning nodig en wilt u weten hoe het in 2018 in de gemeente Middelburg werkt? Bekijk dan de illustratie over de zorg en ondersteuning (pdf, 805 kB)

Zoals u ziet verandert er voor de meeste inwoners niets. Tenzij u zich herkent in de volgende situaties:

• U woont in Middelburg-Zuid of Dauwendaele. (blauw)
  • U wilt zelf het ondersteuningsplan maken. (paars)
  • U herkent zich in één van de vijf situaties waarin ervaring wordt opgedaan met een grotere rol voor de zorgprofessionals. (groen)

Informatie- en OndersteuningsPunt in Middelburg-Zuid

Op initiatief van inwoners van Middelburg-Zuid komt er op het gebied van zorg en ondersteuning twee keer per week een inloopspreekuur in wijkcentrum Palet. Getrainde vrijwilligers (MATS’ers genaamd) helpen mensen uit de wijk die dat willen met hun eerste zorgvragen, met het schrijven van een persoonlijk ondersteuningsplan en kunnen als dat nodig is professionals erbij betrekken. SWM en de gemeente Middelburg ondersteunen dit initiatief dat als een aanvulling op de dienstverlening van Porthos wordt gezien.

Wethouder Saskia Szarafinski opende dinsdag 20 maart het Informatie- en OndersteuningsPunt-Zuid (IOP-Zuid). Ze hoopt dat vele mensen hier gebruik van gaan maken. “Het is laagdrempelig en dichtbij. Ik hoop dat mensen niet te lang met hulpvragen door blijven lopen.
Dichtbij huis is er nu een plek waar mensen binnen kunnen lopen voor informatie, een gesprek en waar meteen ondersteuning aangevraagd kan worden.” Het IOP-Zuid past binnen de visie van de gemeente Middelburg om wijknetwerken te bouwen.
Dit gaat de gemeente in elke wijk doen, beginnend bij Middelburg-Zuid en Dauwendaele. Het IOP-Zuid past in deze visie.

Kees Boeij, Diana Zoutendijk en Wim Engels gaan het IOP-Zuid bemensen. Zij kennen de weg in de wereld van zorg en welzijn en verwachten veel inwoners te ontmoeten. “Het is niet voor niets een initiatief van de wijk zelf; de behoefte is er al langer” vertellen de MATS’ers.
De MATS’ers willen meedenken en helpen waar het nodig is. “Of het nu gaat om zorgen over zichzelf of over een buurtbewoner. Als mensen het even moeilijk hebben en wat steun kunnen gebruiken of als ze willen weten hoe ze een zorgaanvraag kunnen indienen. We helpen ze graag.”

Het IOP-Zuid is geopend elke week op dinsdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en op donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur in het Grand-Café van wijkcentrum Palet aan de Johan van Reigerbergstraat 2 in Middelburg. Iedereen is van harte welkom. De koffie staat klaar.