Wonen in Middelburg

Middelburg is een aantrekkelijke stad om in te wonen. Of het nu in de historische binnenstad of in de nieuwe wijken is. In Middelburg zijn allerlei soorten woningen te vinden: van een monumentenpand aan een gracht tot een waterwoning in de nieuwbouwwijk Veersepoort.

 • Bouwgrond, uitgifte

  Op diverse locaties binnen de gemeente Middelburg worden bouwkavels aangeboden aan particulieren die zelf hun eigen woning willen realiseren. Ook zijn er plannen met daarin vrije kavels in voorbereiding.

 • Huisnummering

  U kunt bij de gemeente een nieuw huisnummer aanvragen als u een nieuwe woning gaat bouwen, als woningen in bestaande wijken worden gesplitst, als bestaande bouw wordt vervangen door meerdere woningen (zoals appartementen), voor standplaatsen (bijvoorbeeld voor een stacaravan) en voor ligplaatsen (voor boten).

 • Huren bij een leegstandsbeheerder

  Diverse leegstandsbeheerders bieden woonruimte aan in Middelburg. Deze locaties zijn eigendom van particulieren, banken, verzekeraars, pensioenfondsen, woningcorporaties etc. Soms staat een pand te koop of te huur, in andere gevallen wordt een pand gesloopt of grondig gerenoveerd. De vastgoedbeheerders zijn daarom met regelmaat op zoek naar flexibele, representatieve en verantwoordelijke gebruikers die deze panden willen beschermen.

 • Huur- en koopwoningen in Middelburg

  Als u een woning in de gemeente Middelburg zoekt, zijn er verschillende mogelijkheden om een woning te vinden. Hieronder worden de mogelijkheden aangegeven.

 • Starterslening

  De gemeente heeft voorwaarden opgesteld waaraan een aanvrager moet voldoen om voor de Starterslening in aanmerking te komen. De gemeente bepaalt dan ook of een aanvrager in aanmerking komt voor een Starterslening bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

 • Blijverslening

  De gemeente Middelburg wil graag dat u comfortabel, veilig en met plezier in uw huidige woning kunt blijven wonen, ook als u een dagje ouder wordt of te maken krijgt met gezondheidsproblemen. De Blijverslening is voor u bedoeld als u een eigenaar-bewoner bent van 55 jaar of ouder, met een zorgvraag die een aanpassing van de woning vereist of als u uw woning levensloopbestendig wilt maken.

 • Tweede woningbeleid

  De gemeente ontvangt regelmatig vragen of er mogelijkheden zijn voor de aankoop van een zogenaamde ‘tweede woning’ en welke regelgeving daarvoor geldt.

 • Verhuren leegstaande woning

  Heeft u uw te koop staande woonruimte leeg staan en wilt u deze tijdelijk verhuren zonder dat de huurder aanspraak kan maken op alle huurbeschermingsbepalingen? Dat kan. Dan moet u daarvoor een vergunning bij de gemeente aanvragen.

 • Studentenhuisvesting

  Middelburg kent een divers aanbod aan studentenhuisvesting.