Vissersmonument begraafplaats Veerseweg

Ter nagedachtenis aan alle omgekomen of vermiste vissers uit Arnemuiden staat er een vissersmonument op de begraafplaats aan de Veerseweg in Arnemuiden. Op dit monument staan de 96 namen van omgekomen of vermiste vissers sinds 1805.

In 2011 verongelukte de Nieuwpoort 28 bij Duinkerke, waarbij drie vissers vermist raakten. Na dit ongeval richtte een aantal dorpsgenoten de stichting Nieuwpoort 28 op om de familie van de vermiste vissers financieel te ondersteunen. Binnen de gemeenschap van Arnemuiden is toen geld opgehaald en gedoneerd. De stichting heft zichzelf op en wil het resterende bedrag graag terugschenken in de vorm van dit monument. Het monument is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland en de gemeente Middelburg.

Monument

Het is een sober en ingetogen monument, gemaakt door de firma Dominicus uit Westkapelle. Een werkgroep bestaande uit de Bewonersgroep Arnemuiden, de Historische Scheepswerf C.A. Meerman, Stichting Nieuwpoort 28 en de gemeente Middelburg, heeft zich beziggehouden met de totstandkoming van het monument. Met behulp van het Museum Arnemuiden is de lijst met namen opgesteld. Op het gedenkteken staan de namen van vissers die tijdens hun verdrinking of vermissing in Arnemuiden woonden en visser waren op een Arnemuids schip. De werkgroep volgde deze lijn, maar koos wel voor insluiting. Dat wil zeggen dat wanneer iemand niet aan de criteria voldeed, maar weglating pijn en verdriet bij nabestaanden opleverde, de naam wel opgenomen is. In totaal staan er 96 namen op het monument.

De namenlijst is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. Mocht er volgens u toch een naam ontbreken, dan kunt u dat melden bij de gemeente via mailadres info@middelburg.nl.

Het vissersmonument in Arnemuiden