Verbod op asbestdaken in 2024

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gevaren van blootstelling aan asbest. Dit verbod geldt voor iedereen. Wacht dus niet tot 2024 of tot u een brief krijgt van de gemeente waarin u gedwongen wordt om uw dak te saneren.

Het verbod geldt voor asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht. Bijvoorbeeld golfplaten en dakleien. Het verbod geldt niet voor asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van gebouwen. Zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit. En het verbod gaat alleen om dakbedekking. Dus niet om bijvoorbeeld boeidelen, dakgoten en gevelpanelen. Vaak is het wel praktisch om dit gelijk mee nemen bij een sanering.

Particulieren mogen zelf hun geschroefde golfplaten (max. 35 m² per perceel) verwijderen nadat een sloopmelding is ingediend op www.omgevingsloket.nl. Een sloopmelding is gratis, u betaalt alleen het speciale plastic waar u het asbest in verpakt. Is uw dak groter of wilt u bedrijfsmatig (of als instelling) asbest verwijderen? Dan moet u dat laten doen door een gecertificeerd bedrijf. Hoe langer u wacht, hoe duurder het wordt.

Momenteel is er een subsidieregeling voor agrariërs én een regeling voor iedereen.

Meer informatie

Slopen of asbest verwijderen
Verbod op asbestdaken op rijksoverheid.nl