Voor uw bezoek aan Middelburg zomer 2020

De zomer van 2020 is een bijzondere. We kunnen samen genieten van wat er allemaal kan in onze binnenstad, en doen dat op een bewuste manier. Zo houden we het gezellig en blijven we verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Wilt u alles nalezen en een plattegrond met handige informatie meenemen bij uw bezoek aan Middelburg? Download de folder Welkom in Middelburg (pdf, 501 kB). Download die Broschüre Wilkommen in Middelburg (pdf, 502 kB).

Beste moment

Op donderdag en zaterdag is het meestal druk in de binnenstad. Kom op een andere dag om drukte te vermijden. Een andere stelregel is: hoe warmer, hoe minder druk in de binnenstad. Als veel mensen voor het strand kiezen, is het in Middelburg meestal minder druk.

Beste plek

Middelburg is prachtig met haar vele monumenten. We hebben maar liefst 1154 rijksmonumenten in de stad. Sla de mooie monumentenstraten en bolwerken niet over. Ook een aanrader als u het in de winkelstraten even te druk vindt.

Fietsen binnenstad

Het kernwinkelgebied is tot 1 november 2020 een voetgangerszone. Fietsen en fietsparkeren is niet toegestaan op maandag tot en met zaterdag, van 11.00 tot 18.00 uur. Op het Damplein, bij de Lange Jan, op het Zusterplein, achter het stadhuis, aan de Kromme Weele en bij de Kloveniersdoelen zijn extra fietsparkeerplaatsen ingericht. Fietsers kunnen gebruik maken van de fietsroute rondom het kernwinkelgebied.

Fiets verwijderd?

Heeft u uw fiets in het winkelgebied geparkeerd en is deze nu weg? Dan hebben we de fiets verplaatst naar de tijdelijke fietsenstalling op het Zusterplein.

Plattegrond binnenstad Middelburg

Winkelen

Het kernwinkelgebied is een voetgangersgebied. Zoveel mogelijk obstakels zijn weg, zodat voetgangers de ruimte hebben en elkaar ruimte kunnen geven.  De winkels hebben allemaal hun eigen spelregels. Deze hangen bij de deur. Denk aan het aantal mensen dat naar binnen mag, of een mandje verplicht is, de mogelijkheid om handen te desinfecteren enzovoort. Respecteert u deze spelregels alstublieft. Op straat verzoeken wij u: houd rechts en geef elkaar de ruimte.

Horecabezoek

Omdat cafés en restaurants binnen minder mensen mogen ontvangen, zijn met toestemming van de gemeente terrassen uitgebreid. Dit betekent dat er minder parkeerplaatsen zijn op sommige plaatsen, of bankjes zijn weggehaald. Deze zomer vindt u in Middelburg dus vele grote terrassen.

Op de terrassen kunt u vaak zonder reservering terecht, voor een tafeltje binnen moet u meestal reserveren. De medewerker kan u een paar gezondheidsvragen stellen. In Middelburg volgen we de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent: 1,5 meter tussen de gezelschappen, maximaal 2 mensen aan één tafel, tenzij mensen uit 1 gezin afkomstig zijn. Net als de winkels, hebben horecagelegenheden ook vaak hun eigen spelregels. Die vindt u op de website van de horecagelegenheid, bij de ingang of u kunt ze navragen bij een medewerker. Denk aan maatregelen rondom toiletgebruik en gebruik van handdesinfectiemiddel. Ook voor horecabezoek vragen we u: houd het gezellig en respecteer de spelregels.

Overnachten

Overnachten in Middelburg is mogelijk bij een van de vele hotels, B&B’s, de vakantieparken in de buurt of op de stadscamping. www.uitinmiddelburg.nl/nl/overnachten.htm Check bij de locatie van uw keuze of er maatregelen gelden in verband met het coronavirus.

Fietsen

Het hele kernwinkelgebied is tijdens de zomer van 2020 voetgangersgebied. U mag hier niet fietsen en u mag geen fietsen parkeren in de winkelstraten. De gemeente heeft daarom extra fietsparkeerplaatsen aangelegd: op het Damplein, achter het Stadhuis, onder de Lange Jan en bij de Kloveniersdoelen. Ook de andere fietsparkeerplaatsen buiten de winkelstraten mogen gebruikt worden. Denk aan de Stroopoortgang (naast de HEMA), de Nieuwstraat (naast de Gasthuiskerk), de Koorkerkstraat (tegenover de Wereldwinkel) en de Lange Noordstraat (naast het Stadhuis). U kunt uw fiets ook parkeren in een bewaakte fietsenstalling. Deze ligt aan het Zusterplein, achter de Markt. Op drukke dagen zijn er stewards in de stad, die fietsers vragen af te stappen en de fiets te parkeren. Parkeert u uw fiets toch in de winkelstraat, dan kunt u een label aan uw fiets bevestigd krijgen, met daarin het verzoek hem voortaan op een andere plek te parkeren. Ook kan uw fiets verwijderd worden. U kunt de fiets dan ophalen op het Zusterplein. Mochten deze maatregelen onvoldoende helpen, dan gaan onze handhavers over tot het geven van een bekeuring.

Fietsroute

Wilt u zo dicht mogelijk bij uw plaats van bestemming komen op de fiets? Rondom het kernwinkelgebied is met gele borden een doorgaande fietsroute aangegeven. Zo fietst u om het gebied heen en kiest u een fietsparkeerplaats in de buurt van uw bestemming. Alleen op de Korte Delft moet u een stukje lopen met de fiets aan de hand.

Parkeren

Parkeer uw auto buiten het kernwinkelgebied, op een van de parkeerplaatsen of in de garages. Hier vindt u meer informatie over locaties en kosten.

Openbaar toilet

Middenin het kernwinkelgebied, achter de Markt vindt u het Zusterplein. Hier vindt u het Service Centrum van de stad, met onder andere een bewaakte fietsenstalling en een openbaar toilet. Andere openbare toiletten:

  • in Winkelcentrum Tref aan de Pottenbakkerssingel
  • Toiletcabine op het Damplein
  • Toiletcabine op het Hof van Tange.
  • In parkeergarage Kousteensedijk

Cultuur en attracties

Veel culturele instellingen en attracties hebben de deuren weer geopend. Op www.uitinmiddelburg.nl vindt u tips. Check de website van de instelling die u wilt bezoeken wat de spelregels zijn. Vooraf reserveren is vaak nodig.

Evenementen

Er zullen deze zomer geen evenementen plaatsvinden. Alleen voor hele kleine evenementen, zoals een boeken- of curiosamarkt zijn er mogelijkheden. Als deze doorgaan, vinden ze plaats aan de rand van de binnenstad, Benieuwd of er een klein evenement plaatsvindt? Check www.uitinmiddelburg.nl.

Wandelen

Buiten het kernwinkelgebied vindt u prachtige monumentale straten om doorheen te wandelen. Ook op de bolwerken is het heerlijk wandelen, vaak met volop schaduw. Daarnaast vindt u mooie parken in de wijken en wandelroutes in het buitengebied. Hier is meestal genoeg ruimte.

Meer informatie