Europese week VIOLET

De week van 19 tot en met 22 november 2019 vond de Europese week plaats in Middelburg. Ook het project VIOLET was te zien.

Logo Europees project VIOLET

De afgelopen 12 jaar zijn er in de gemeente Middelburg zo’n 25 projecten gerealiseerd met behulp van Europese subsidies. Middelburg staat in de top 3 van Nederlandse overheden die met succes Europese subsidies aanvragen. Tegenover de Kloveniersdoelen stonden panelen met informatie over al deze projecten. Ook het project VIOLET was te zien.

VIOLET

Het project VIOLET gaat de gemeenschappelijke uitdaging aan met andere steden in Europa om de energie-efficiëntie in traditionele gebouwen en cultureel erfgoed te verbeteren. Hierdoor wordt zowel CO2-uitstoot verminderd als ons erfgoed in stand gehouden. De uitdaging is om onze historische gebouwen aan te passen aan de moderne eisen van gebruikers en bewoners en een verbeterd energieverbruik en verminderde CO2-uitstoot te genereren, zonder het architectonisch erfgoed in gevaar te brengen. Door samenwerking te bevorderen tussen organisaties die belast zijn met energie-efficiëntie en organisaties die verantwoordelijk zijn voor cultureel erfgoed op regionaal en EU-niveau worden oplossingen bereikt.

Middelburg werkt nauw samen met de Federatie Grote Monumentengemeenten, Stichting Erfgoed Zeeland, HZ University of Applied Sciences en lokale aannemers, installateurs, glaszetters en makelaars aan een actieplan om het beleid om monumentenpanden energiezuiniger te maken te verbeteren.

Op de lange termijn heeft VIOLET dankzij regionale en nationale beleidsverbeteringen en de ontwikkeling van aanbevelingen op EU-niveau een belangrijke impact op duurzame ontwikkeling, op groei en het scheppen van banen en op het behoud van het cultureel erfgoed in de EU.

Europese Filmweek

Om extra aandacht te vragen voor Europa, vond in de Cinema Middelburg een Europese filmweek plaats. Tijdens dit Europese filmfestival vertoonde de cinema meerdere keren een programma met korte films en eenmalig de Europese roadmovie ‘Take me Somewhere Nice’. Daarnaast was er een workshop Van Script tot Screen. Alle activiteiten staan in het teken van de EU en film en zijn gratis toegankelijk. Het programma werd gratis aangeboden aan het publiek door de Europese Unie.

Europese week banner VIOLET