Europese week CHERISH

De week van 19 tot en met 22 november 2019 vond de Europese week plaats in Middelburg. Ook het project CHERISH was te zien.

Logo Europees project CHERISHVlag Europese Unie

De afgelopen 12 jaar zijn er in de gemeente Middelburg zo’n 25 projecten gerealiseerd met behulp van Europese subsidies. Middelburg staat in de top 3 van Nederlandse overheden die met succes Europese subsidies aanvragen. Tegenover de Kloveniersdoelen stonden panelen met informatie over al deze projecten. Ook het project CHERISH was te zien.

CHERISH

In het project CHERISH werken 9 partners uit heel Europa samen om de positie van vissersgemeenschappen in de regio te verbeteren door maritiem erfgoed, tradities en oude ambachten in te zetten als (nieuwe) economische dragers. De projectpartners doen dit door:

  • het economisch potentieel van het cultureel erfgoed in kaart te brengen;
  • elkaars succesverhalen te delen en hiervan te leren;
  • cultureel erfgoed te integreren in het ontwikkelen van regionaal beleid;
  • actieplannen te ontwikkelen om de aantrekkelijkheid van de vissersgemeenschappen een impuls te geven.

Centrale opdracht in CHERISH is nieuwe economische kansen te stimuleren, visserijtradities te promoten en productinnovatie gebaseerd op cultureel erfgoed te ondersteunen. De gemeente Middelburg is projectleider van CHERISH. In Zeeland werkt een groep van belanghebbenden samen om nieuwe zakelijke kansen voor visserijgemeenschappen te stimuleren en initiatiefnemers te ondersteunen bij de ontwikkeling van nieuwe producten en de promotie van visserijtradities.

Europese Filmweek

Om extra aandacht te vragen voor Europa, vond in de Cinema Middelburg een Europese filmweek plaats. Tijdens dit Europese filmfestival vertoonde de cinema meerdere keren een programma met korte films en eenmalig de Europese roadmovie ‘Take me Somewhere Nice’. Daarnaast was er een workshop Van Script tot Screen. Alle activiteiten staan in het teken van de EU en film en zijn gratis toegankelijk. Het programma werd gratis aangeboden aan het publiek door de Europese Unie.

Europese week banner CHERISH