Cultureel erfgoed als inspiratiebron

Voor twee nieuwe inwoners van Middelburg is het cultureel erfgoed een inspiratiebron.

Logo Europees project CUPIDO

Middelburg kreeg in september 2019 twee nieuwe inwoners erbij. Digna Kosse en Lucas Mullié, die in 2012 hun studio Foodcurators oprichtten in Rotterdam, zijn verhuisd naar onze stad. De naam Foodcurators staat voor de combinatie van ontwerper, chef-kok en curator. Digna en Lucas zijn conceptontwikkelaars met een focus op voedsel. Omdat ze relatief nieuwe inwoners zijn in de stad Middelburg, kunnen ze met een frisse blik naar het belang van cultureel erfgoed kijken. Het is een grote inspiratiebron voor ze.

“We zijn in Middelburg letterlijk omringd door tastbaar cultureel erfgoed. Het lijkt bijna een toneelomgeving. Het is als een bron van inspiratie voor ons: wat is NU de relevantie en toepassing van het erfgoed van VROEGER? De vraag is wat we ermee kunnen DOEN om het erfgoed levend te maken. De uitdaging is om erfgoed niet alleen te bewaren, maar het ook relevant te laten zijn. Om dingen zichtbaarder te maken aan de buitenkant, meer extravert. Verder kijken dan de Gouden Eeuw en niet alleen focussen op één periode of één element, pictogram of stereotype, maar om verbindingen te zien en naar meer plaatsen te gaan - ook de niet zo voor de hand liggende - om het complete plaatje te zien."

Wanneer ze worden gevraagd naar de kernwaarden van de stad, aarzelen Digna en Lucas niet: "Het is een prachtige stad met zoveel lagen en tijdsperioden. De sfeer van de stad is uniek. Middelburg is een stad waar je het zelf moet doen. Het is niet alleen de hoofdstad van de provincie Zeeland, maar een stad op zichzelf met precies voldoende voorzieningen.” Ze voegen, met hun bredere kijk op dingen, toe dat ook de setting van Middelburg binnen Walcheren en Zeeland een belangrijke rol speelt: “Middelburg heeft een gunstig klimaat dankzij wind en zon en het heeft strand en natuur in de nabije omgeving."

Digna en Lucas hebben van de Provincie Zeeland en Erfgoed Zeeland opdracht gekregen om erfgoedverhalen om te zetten in innovatieve producten die met voedsel te maken hebben. Erfgoed Zeeland werkt niet met de traditionele aanpak zoals met tijdsperioden of plaatsen, maar richt zich op thema's. Terwijl ze in deze setting van erfgoed werken en leven, is het een constante bron van inspiratie en het geeft hen nieuwe ideeën en perspectieven.

En wat zou volgens hen belangrijk zijn om te verbeteren voor de toekomst? Hun advies is tweeledig: "We zouden meer gelijkgestemde mensen met enthousiasme, energie en tijd aan moeten trekken om nieuwe kansen te creëren zonder de geschiedenis uit het oog te verliezen. Ook zouden we ruimte moeten geven aan experimenten om out of the box te kunnen denken.”

CUPIDO is een Interregproject waar gemeente Middelburg aan meewerkt. Het project heeft als doel de culturele waarden en de culturele geschiedenis van Middelburg in te zetten voor de ontwikkeling van mogelijkheden voor toeristische promotie en nieuwe evenementen. Digna en Lucas zien een duidelijke parallel tussen de producten die ze nu voor de provincie ontwerpen en wat ze in de toekomst voor Middelburg kunnen doen: “Onze kennis van cultureel erfgoed en het feit dat we nieuwkomers zijn, kunnen we gebruiken om tastbare producten en ontwerpen te maken die op verhaallijnen zijn gebaseerd. Een welkome eerste stap zou zijn om ons werk voor de provincie Zeeland te presenteren als een bron van inspiratie voor wat wij kunnen betekenen voor Middelburg!”

Foto foodcurators in Middelburg