Cool Towns Interreg 2 Zeeën Mid-Term Review

Op 25 en 26 april 2019 organiseerde het subsidieprogramma Interreg 2 Zeeën een ‘Mid-Term Review’ in Gent. Ook gemeente Middelburg was aanwezig om het project Cool Towns te laten zien.

In een groene stand en met een verfrissend drankje in de hand kregen bezoekers uitleg over het project. Het project Cool Towns onderzoekt de gevolgen van klimaatverandering in de steden en voert pilotprojecten uit om de hittestress tegen te gaan.

Mid-Term review

Het subsidieprogramma Interreg 2 Zeeën is nu halverwege de looptijd. Het evenement Mid-Term Review werd georganiseerd om te laten zien wat het programma tot nu toe heeft gerealiseerd. Ruim 400 projectpartners uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Nederland waren aanwezig. Alle 68 goedgekeurde projecten kregen er ruimte om hun resultaten te laten zien. Deze projecten vertegenwoordigen 687 organisaties en hebben 213 miljoen euro aan Europese subsidie ontvangen. Ook waren er thematische discussies en kon men kennismaken met goede praktijkvoorbeelden van ervaren projectpartners. Er werd verteld over succesvol projectmanagement en de concrete meerwaarde van grensoverschrijdende samenwerking. We hebben een aantal van deze sessies bijgewoond en er wat van kunnen opsteken.

Cool Towns kraam op beurs

Cool Towns

Het project Cool Towns ontvangt ook subsidie van Interreg 2 Zeeën en was aanwezig met een stand. Cool Towns, een samenwerking tussen 13 Europese partners, is gericht op het tegengaan van de negatieve effecten van klimaatverandering en het vinden van aantrekkelijke oplossingen die steden klimaatbestendig en robuust maken, zodat hittestress zo veel mogelijk wordt voorkomen of beperkt.

Klimaatbestendig

We hadden onze stand groen ingericht. Op ludieke wijze kregen bezoekers uitleg over de projecten van onze projectpartners waarmee we samenwerken in Cool Towns. Aan de hand van foto’s konden we laten zien welke maatregelen genomen kunnen worden om een stad klimaatbestendig te maken. Denk bijvoorbeeld aan verticale tuinen en hittedoeken, waarvan Benny Pycke van onze partner Sioen voorbeelden had meegenomen. Daarnaast wordt binnen ons project ook onderzoek gedaan naar hittestress en daarover kon Leen Meheus onze bezoekers meer vertellen. Leen is wetenschappelijk medewerker bij Provincie Oost-Vlaanderen.

Zelf aan de slag tegen hittestress

We hadden een blauwe, verfrissende frisdrank voor de bezoekers van onze stand om ze op ludieke wijze op de noodzaak te wijzen om hittestress te voorkomen. Men was nieuwsgierig naar de smaak van het blauwe drankje en voor ons was het een mooie manier om meer te kunnen vertellen over Cool Towns.

Frisdrank bij de Cool Towns kraam

Niet alleen verkoeling, maar ook meer groen in de stad is een belangrijke maatregel. We deelden groeipapier uit, zodat men zelf thuis ook aan de slag kon gaan om meer groen te realiseren. Dit zijn zaden tussen twee pagina's oplosbaar papier, die je 2 centimeter onder de grond legt. Met voldoende water verschijnt er een mooie bloemenmix. Onze bezoekers waren blij verrast met dit groeipapier en enthousiast om thuis aan de slag te gaan.

Cool Towns folders op beurs

Partners

Naast onze stand waren de projecten SCAPE (leadpartner Oostende) en Nature Smart Cities (leadpartner Southend on Sea) vertegenwoordigd. Ook Oostende en Southend on Sea zijn partners in het project Cool Towns. We hebben niet alleen met onze partners kunnen bijpraten, maar ook eens bij de andere projecten kunnen kijken. Interessant om te zien hoe anderen bezig zijn met de thema’s binnen het Interreg 2 Zeeën programma:

1. aanpassing aan klimaatverandering
  2. circulaire economie
  3. technologische innovatie
  4. sociale innovatie
  5. koolstofarme technologieën
  6. efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen en materialen

We kunnen terugkijken op een mooi evenement waarbij we meer hebben kunnen vertellen over ons project Cool Towns.