Rijbewijs buitenlands omwisseling

Heeft u een rijbewijs dat is afgegeven in één van de landen van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) en staat u ingeschreven in Nederland? Dan mag u hier nog 15 jaar mee blijven rijden in Nederland (na afgifte van het buitenlandse rijbewijs). Dit geldt voor de categorieën AM, A1, A2, A, B en BE. Voorwaarde is wel dat het rijbewijs nog geldig is. Voor de categorieën C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E en DE geldt een maximale termijn van 5 jaar gerekend vanaf de afgiftedatum van het rijbewijs.

Is deze periode voorbij of is de periode dat u hier nog mag rijden korter dan 2 jaar op het moment van uw inschrijving in Nederland? Dan mag u nog 2 jaar in Nederland rijden met het buitenlandse rijbewijs vanaf de datum van uw inschrijving.

Als u een rijbewijs heeft dat is afgegeven in één van de landen van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandelsassociatie (EVA), terwijl u al stond ingeschreven bij een Nederlandse gemeente (in de BRP), dan mag u niet met het buitenlandse rijbewijs in Nederland rijden. U moet dit rijbewijs omwisselen. U kunt een aanvraag indienen bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Als u een geldig rijbewijs heeft dat is afgegeven in een ander land dan een EU/EVA lidstaat, dan kunt u dat nog tot 185 dagen na inschrijving in Nederland (in de BRP) gebruiken. Daarna mag u alleen met een Nederlands rijbewijs in Nederland rijden.

Aanvraag

De aanvraag voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs doet u in het stadskantoor. De gemeente stuurt de aanvraag door naar de RDW. Wanner uw nieuwe rijbewijs beschikbaar is, haalt u deze op bij het stadskantoor.

Vanwege de landelijke maatregelen rond het coronavirus werkt de gemeente tijdelijk alleen via telefonische afspraak, tel. (0118) 67 50 00. Reeds gemaakte afspraken gaan zonder tegenbericht gewoon door. Online afspraak maken is even niet meer mogelijk. In telefonisch overleg wordt gekeken of een afspraak noodzakelijk is of dat er een andere oplossing mogelijk is. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze online dienstverlening. Heeft u last van een verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u niet naar het stadskantoor te komen.

Welke documenten u voor uw aanvraag mee moet nemen naar het stadskantoor, leest u op de website van de RDW.