Rijbewijs, bromfiets, snorfiets en brommobiel

Voor het rijden op een bromfiets, brommobiel of snorfiets moet u minimaal 16 jaar oud zijn en een rijbewijs AM hebben. Heeft u al een rijbewijs A of B? Dan heeft u geen rijbewijs AM nodig. Het duurt het 5 werkdagen voor uw rijbewijs klaar is.

Het rijbewijs met categorie AM kan gebruikt worden als geldig legitimatiebewijs.

Verlopen rijbewijs blijft langer geldig

De Europese Commissie heeft besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Daardoor kunnen mensen met een verlopen rijbewijs binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden.

Voorwaarden:

• Rijbewijs verloopt op of is verlopen in de periode 1 juni 2020 tot en met 31 augustus 2020
  • Als uw rijbewijs verloopt in deze periode mag u 7 maanden vanaf de datum dat het rijbewijs verloopt doorrijden
  • U blijft dan verzekerd en krijgt geen boete
  • Geldt alleen voor alle EU-lidstaten
  • Geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst.

Voorwaarden

Voor het aanvragen van rijbewijs met bromfietscategorie AM gelden de volgende voorwaarden:

• U moet ingeschreven zijn als inwoner in de gemeente en minstens 185 dagen ingeschreven zijn in Nederland;
  • U moet geslaagd zijn voor uw examen;
  • U bent minimaal 16 jaar;
  • U moet persoonlijk bij de aanvraag aanwezig zijn;
  • Uw identiteit moet met zekerheid kunnen worden vastgesteld;
  • U moet een geldig legitimatiebewijs tonen (paspoort, identiteitskaart of vreemdelingendocument).

Rijbewijsbezitters categorie A of B

Heeft u een Nederlands autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A), dan hoeft u geen rijbewijs met categorie AM te hebben om op een brommer te mogen rijden. U moet uw geldige auto- of motorrijbewijs wel bij u hebben als u op een bromfiets rijdt.

Kosten

De kosten voor het aanvragen van een rijbewijs voor bromfiets, snorfiets of brommobiel zijn in 2020 € 40,65.

De toeslag voor een spoedaanvraag bedraagt in 2020 € 34,10.

Aanvraag

Het aanvragen van een rijbewijs doet u aan de balie van het stadskantoor. U kunt het stadskantoor alleen op afspraak bezoeken. U kunt direct online een afspraak maken. Ook kunt u telefonisch een afspraak maken, tel. (0118) 67 50 00.

U neemt mee:

• een geldig legitimatiebewijs (paspoort, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsvergunning).
  • Een goedgelijkende pasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag. Aan pasfoto's worden strenge eisen gesteld. De eisen voor een pasfoto zijn vastgelegd in een fotomatrix. Deze vindt u op rijksoverheid.nl.
  • Let op: u moet uw rijbewijs binnen 3 maanden ophalen anders vervalt de geldigheid van het rijbewijs

Vermissing of diefstal rijbewijs

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Dan moet u bij de gemeente een vermissingsverklaring invullen.

Spoedprocedure

Wilt u uw nieuwe rijbewijs sneller hebben? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Als u de aanvraag vóór 14.00 uur doet, kunt u de eerstvolgende werkdag vanaf 11.00 uur uw rijbewijs ophalen. Een aanvraag ingediend ná 14.00 uur vraagt 2 werkdagen. Aan de spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.