Zakenpaspoort

Gaat u vaak voor zaken naar het buitenland? Dan kunt u het beste een zakenpaspoort aanvragen. Dit paspoort heeft meer bladzijden voor visa en reisstempels.

In uw paspoortnummer komen cijfers en letters voor. Het kan soms onduidelijk zijn of er een letter ‘O’ in staat of het cijfer ‘0’. De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op uw identiteitskaart.

Meer vragen en antwoorden over paspoort en identiteitskaart op rijksoverheid.nl.

Voorwaarden

U kunt een paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit hebt.

Het zakenpaspoort heeft een chip waarin naast persoonsgegevens ook een foto van de houder is opgeslagen. Een zakenpaspoort is 10 jaar geldig voor personen van 18 jaar of ouder.

Kosten

De kosten voor een zakenpaspoort bedragen in 2020 € 73,20 voor personen van 18 jaar en ouder (10 jaar geldig). Voor minderjarigen zijn de kosten in 2020 € 55,35 (5 jaar geldig).

Aanvraag

Een zakenpaspoort vraagt u aan bij de balie in het stadskantoor.

Vanwege de landelijke maatregelen rond het coronavirus werkt de gemeente tijdelijk alleen via telefonische afspraak, tel. (0118) 67 50 00. Reeds gemaakte afspraken gaan zonder tegenbericht gewoon door. Online afspraak maken is even niet meer mogelijk. In telefonisch overleg wordt gekeken of een afspraak noodzakelijk is of dat er een andere oplossing mogelijk is. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze online dienstverlening. Heeft u last van een verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u niet naar het stadskantoor te komen.

U neemt mee:

  • een recente goedgelijkende pasfoto. Hieraan worden strenge eisen gesteld;
  • alle reisdocumenten die op uw naam staan, ongeacht of deze nog geldig zijn. Dat kan zijn een paspoort of een identiteitskaart;

U kunt uw document in principe vijf werkdagen nadat u de aanvraag heeft gedaan ophalen. Uw document moet u persoonlijk ophalen.

Spoedprocedure

Via een spoedprocedure kunt u het zakenpaspoort sneller in handen hebben. Hieraan zijn extra kosten verbonden.