Reisdocumenten, spoedprocedure

Heeft u met spoed een nieuw reisdocument nodig? Vraag uw reisdocument vóór 15.00 uur aan, dan kunt u het de eerstvolgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen (tenzij er onvoorziene omstandigheden zijn). Indien u na 15:00  uur de spoedaanvraag indient, kunt u het reisdocument na twee werkdagen afhalen. Voor een spoedaanvraag moet u wel meer betalen. Bij een reguliere aanvraag van het reisdocument duurt uw aanvraag 5 werkdagen.

Te laat voor spoedprocedure

Lukt het zelfs met de spoedprocedure niet om op tijd een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart te verkrijgen? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een nooddocument.

Is uw paspoort gestolen? Of bent u uw identiteitskaart verloren? Dan is het belangrijk dat u dit snel meldt bij de gemeente. Vermiste documenten verliezen na registratie automatisch hun geldigheid. Dit kan helaas niet meer worden teruggedraaid.

Kosten

In 2020 kost een spoedaanvraag van een reisdocument € 49,85 extra.

De standaard kosten voor een paspoort zijn voor personen van 18 jaar en ouder (10 jaar geldig) € 73,20. Dus een spoedaanvraag in totaal € 123,05. De standaard kosten voor een paspoort zijn voor minderjarigen (5 jaar geldig) € 55,35. Dus een spoedaanvraag kost in totaal € 104,70.

De standaard kosten voor een identiteitskaart zijn voor personen van 18 jaar en ouder (10 jaar geldig) € 58,30. Dus een spoedaanvraag in totaal €108,15. De standaard kosten voor een identiteitskaart zijn voor minderjarigen (5 jaar geldig) € 30,70. Dus een spoedaanvraag kost in totaal € 80,55.

Aanvraag

Een reisdocument aanvragen via de spoedprocedure doet u:

Aan het loket

Vanwege de landelijke maatregelen rond het coronavirus werkt de gemeente tijdelijk alleen via telefonische afspraak, tel. (0118) 67 50 00. Reeds gemaakte afspraken gaan zonder tegenbericht gewoon door. Online afspraak maken is even niet meer mogelijk. In telefonisch overleg wordt gekeken of een afspraak noodzakelijk is of dat er een andere oplossing mogelijk is. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze online dienstverlening. Heeft u last van een verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u niet naar het stadskantoor te komen.

U neemt mee:

Bij vermissing van het document is een spoedprocedure niet mogelijk.