Reisdocumenten, spoedprocedure

Heeft u met spoed een nieuw reisdocument nodig? Vraag uw reisdocument vóór 15.00 uur aan, dan kunt u het de eerstvolgende werkdag vanaf 11.00 uur afhalen (tenzij er onvoorziene omstandigheden zijn). Indien u na 15:00  uur de spoedaanvraag indient, kunt u het reisdocument na twee werkdagen afhalen. Voor een spoedaanvraag moet u wel meer betalen. Bij een reguliere aanvraag van het reisdocument duurt uw aanvraag 6 werkdagen.

Te laat voor spoedprocedure

Lukt het zelfs met de spoedprocedure niet om op tijd een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart te verkrijgen? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een nooddocument.

Is uw paspoort gestolen? Of bent u uw identiteitskaart verloren? Dan is het belangrijk dat u dit snel meldt bij de gemeente. Vermiste documenten verliezen na registratie automatisch hun geldigheid. Dit kan helaas niet meer worden teruggedraaid.

Kosten

In 2020 kost een spoedaanvraag van een reisdocument € 49,85 extra.

De standaard kosten voor een paspoort zijn voor personen van 18 jaar en ouder (10 jaar geldig) € 73,20. Dus een spoedaanvraag in totaal € 123,05. De standaard kosten voor een paspoort zijn voor minderjarigen (5 jaar geldig) € 55,35. Dus een spoedaanvraag kost in totaal € 104,70.

De standaard kosten voor een identiteitskaart zijn voor personen van 18 jaar en ouder (10 jaar geldig) € 58,30. Dus een spoedaanvraag in totaal €108,15. De standaard kosten voor een identiteitskaart zijn voor minderjarigen (5 jaar geldig) € 30,70. Dus een spoedaanvraag kost in totaal € 80,55.

Aanvraag

Een reisdocument aanvragen via de spoedprocedure doet u:

Aan het loket

U kunt het stadskantoor alleen op afspraak bezoeken. U kunt direct online een afspraak maken. Ook kunt u telefonisch een afspraak maken, tel. (0118) 67 50 00.

U neemt mee:

  • Een goedgelijkende pasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag. Aan pasfoto's worden strenge eisen gesteld. De eisen voor een pasfoto zijn vastgelegd in een fotomatrix. Deze vindt u op rijksoverheid.nl.
  • alle Nederlandse en buitenlandse reisdocumenten die op uw naam staan, ongeacht of deze nog geldig zijn

Bij vermissing van het document is een spoedprocedure niet mogelijk.