Paspoort

U kunt uw paspoort aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Een paspoort is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent, of 5 jaar als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar.
 
Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen. Na 6 werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen.

Kosten

De kosten in 2020 zijn:

 • Paspoort (10 jaar geldig) vanaf 18 jaar of ouder € 73,20
 • Paspoort (5 jaar geldig) voor een minderjarige € 55,35
 • Extra leges voor spoedbehandeling € 49,85
 • Zakenpaspoort (10 jaar geldig) vanaf 18 jaar of ouder € 73,20

Bijzonderheden

In uw paspoortnummer komen cijfers en letters voor. Het kan soms onduidelijk zijn of er een letter ‘O’ in staat of het cijfer ‘0’. De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op uw identiteitskaart.

Meer informatie over paspoort en identiteitskaart op rijkoverheid.nl.

Aanvraag

U kunt het stadskantoor alleen op afspraak bezoeken. U kunt direct online een afspraak maken. Ook kunt u telefonisch een afspraak maken, tel. (0118) 67 50 00.

Meenemen:

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn.
 • Een goedgelijkende pasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag. Aan pasfoto's worden strenge eisen gesteld. De eisen voor een pasfoto zijn vastgelegd in een fotomatrix. Deze vindt u op rijksoverheid.nl.
 • Indien jonger dan 18 jaar: ingevuld toestemmingsformulier reisdocument (pdf, 96 kB) minderjarige én legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft over het kind). Als de ouders meekomen naar de gemeente, kunnen ze het formulier ter plekke invullen. Woont een van de ouders / gezaghouders in een andere gemeente? Dan kan die gemeente een gelegaliseerde toestemmingsbrief opstellen. De gezaghouder in kwestie hoeft dan niet langs te komen, maar hoeft slechts de brief te ondertekenen.
 • Geld: u betaalt het paspoort bij de aanvraag met pin of contant.

Kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart).
 • Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.
 • Wilt u een paspoort aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben.
 • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren), of reist u als docent met studenten die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met de kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Bij vermissing of diefstal maakt gemeente een verklaring van vermissing op.

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe reisdocument sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag uw reisdocument vóór 15.00 uur aan, dan kunt u het de eerstvolgende werkdag vanaf 11.00 uur afhalen (tenzij er onvoorziene omstandigheden zijn). Indien u na 15:00 uur de spoedaanvraag indient, kunt u het reisdocument na twee werkdagen afhalen. Voor een spoedaanvraag moet u wel meer betalen. Bij een reguliere aanvraag van het reisdocument duurt uw aanvraag 6 werkdagen.

Te laat voor spoedprocedure

Lukt het zelfs met de spoedprocedure niet om op tijd een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart te verkrijgen? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een nooddocument.