Nederlandse nationaliteit, afstand doen van

Wilt u geen Nederlander meer zijn? Dan kunt u een 'verklaring van afstand' afleggen. Deze verklaring moet door u en (namens) de burgemeester worden ondertekend. U verliest dan automatisch het Nederlanderschap.

Verklaring afleggen

De verklaring van afstand legt u persoonlijk af aan de balie van de gemeente. U moet meerderjarig zijn en naast het Nederlanderschap een andere nationaliteit bezitten. U mag namelijk niet staatloos worden door het afstand doen van de Nederlandse nationaliteit.

Vanwege de landelijke maatregelen rond het coronavirus werkt de gemeente tijdelijk alleen via telefonische afspraak, tel. (0118) 67 50 00. Reeds gemaakte afspraken gaan zonder tegenbericht gewoon door. Online afspraak maken is even niet meer mogelijk. In telefonisch overleg wordt gekeken of een afspraak noodzakelijk is of dat er een andere oplossing mogelijk is. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze online dienstverlening. Heeft u last van een verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u niet naar het stadskantoor te komen.

Meenemen

• Uw huidige paspoort of identiteitskaart;
  • Het bewijs dat u naast het Nederlanderschap nog een andere nationaliteit bezit;
  • Reisdocumenten. Als u de verklaring van afstand heeft afgelegd, moet u alle Nederlandse reisdocumenten die u in uw bezit heeft, inleveren. Dat geldt ook voor de documenten van uw kinderen.

Minderjarige kinderen

Als u afstand doet van het Nederlanderschap, verliezen uw minderjarige kinderen het ook. Tenzij uw partner de Nederlandse nationaliteit wel behoudt.