Geslachtswijziging

Bent u in Middelburg geboren? Dan kunt u de gemeente vragen om uw geslacht aan te passen op uw geboorteakte.

Voorwaarden

U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U moet 16 jaar of ouder zijn om de wijziging te kunnen aanvragen.
  • U kunt de aanvraag alleen in Middelburg doen als u in Middelburg geboren bent. Bent u geboren in een andere gemeente in Nederland, dan moet u de wijziging bij die gemeente aanvragen.
  • Bent u in het buitenland geboren? Dan moet u het verzoek doen bij de gemeente Den Haag.
  • Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit dan moet u een geldige verblijfsvergunning hebben en minimaal een jaar in Nederland wonen.

Kosten

De wijziging van uw geslacht op uw geboorteakte is gratis. U moet wel rekening houden met kosten voor een nieuw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs).

Zo nodig geven wij de wijziging door aan de gemeente waar u nu woont. Daarna wordt uw geslacht aangepast in de Basisregistratie Personen (BRP). Vanaf dat moment kunt u een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. Uw oude document(en) zijn niet meer geldig.

Aanvraag

Wijziging van uw geslacht op uw geboorteakte moet u persoonlijk aanvragen. Het is niet mogelijk om hiervoor iemand te machtigen.

Vanwege de landelijke maatregelen rond het coronavirus werkt de gemeente tijdelijk alleen via telefonische afspraak, tel. (0118) 67 50 00. Reeds gemaakte afspraken gaan zonder tegenbericht gewoon door. Online afspraak maken is even niet meer mogelijk. In telefonisch overleg wordt gekeken of een afspraak noodzakelijk is of dat er een andere oplossing mogelijk is. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze online dienstverlening. Heeft u last van een verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u niet naar het stadskantoor te komen.

Voor het doorgeven van een geslachtswijziging hebt u nodig:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een verklaring van een aangewezen deskundige

Voornaam/voornamen wijzigen

Tijdens de aanvraag kunt u zelf aangeven welke voornaam of voornamen u wilt hebben na uw geslachtswijziging. De gemeente zet deze op uw geboorteakte.

Meer informatie