Huwelijksbevoegdheid, verklaring van

Wilt u in het buitenland trouwen? Dan kan er om een verklaring van huwelijksbevoegdheid worden gevraagd. De verklaring is een internationaal document waarin de Nederlandse ambtenaar van de burgerlijke stand verklaart dat u in het buitenland een huwelijk mag aangaan met uw partner.

Voorwaarden

U kunt een verklaring van huwelijksbevoegdheid aanvragen als:

  • u de Nederlandse nationaliteit heeft;
  • u in de gemeente staat ingeschreven, of;
  • de gemeente uw laatste woonplaats was voordat u naar het buitenland vertrok.

Kosten

De kosten voor een verklaring van huwelijksbevoegdheid zijn in 2020 € 24,30.

Aanvraag

Het aanvragen van de verklaring van huwelijksbevoegdheid doet u:

Aan het loket


Vanwege de landelijke maatregelen rond het coronavirus werkt de gemeente tijdelijk alleen via telefonische afspraak, tel. (0118) 67 50 00. Reeds gemaakte afspraken gaan zonder tegenbericht gewoon door. Online afspraak maken is even niet meer mogelijk. In telefonisch overleg wordt gekeken of een afspraak noodzakelijk is of dat er een andere oplossing mogelijk is. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze online dienstverlening. Heeft u last van een verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u niet naar het stadskantoor te komen.

Meenemen

Beide partners hebben nodig:

  • geldig legitimatiebewijs;
  • geboorteakte, te verkrijgen in uw geboorteplaats;
  • uittreksel van de bevolkingsadministratie met vermelding van nationaliteit en burgerlijke staat;
  • eventueel bewijs van ontbinding van uw vorige huwelijk, te krijgen in de gemeente waar het vorige huwelijk werd gesloten of waar de vorige partner is overleden.

Of als u in het buitenland woont: een bewijs dat u daar woont, alsmede een bewijs van uw nationaliteit en burgerlijke staat afgegeven door de autoriteiten van dat land.

Let op: documenten die niet in het Nederlands, Duits, Engels of Frans zijn opgemaakt, moeten vertaald worden door een beëdigde tolk/vertaler.