Gebruik andere achternaam

Direct regelen

Bent u gehuwd (geweest) of heeft u een partnerschap laten registreren? Dan kunt u bij de gemeente aangeven met welke achternaam u voortaan aangeschreven wilt worden. Het gaat hierbij niet om een wijziging van de achternaam, maar om het 'voeren' van de achternaam.

Mogelijkheden

Voor de vermelding van de achternaam heeft u 4 mogelijkheden:

  • aanschrijving alleen op eigen naam;
  • aanschrijving op eigen naam, gevolgd door de naam van de partner;
  • aanschrijving op de naam van de partner, gevolgd door de eigen naam;
  • aanschrijving alleen op de naam van de partner.

Gescheiden of weduwe

Bent u gescheiden of weduw(e)(naar)? Dan kunt u de achternaam van uw ex-partner blijven gebruiken. U mag dan niet met een ander zijn getrouwd of een partnerschap hebben geregistreerd. Deze keuze kunt altijd weer wijzigen.

Voorwaarden

Het gekozen naamgebruik geldt alleen voor correspondentie van overheidsinstanties. Andere instanties moet u zelf informeren. Op officiële documenten zoals een paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs staat altijd de eigen achternaam vermeld. Ongeacht welk naamgebruik u heeft gekozen. Wel kan de naam worden aangevuld met die van uw (overleden) partner.

Bijzonderheden

Naamgebruik is specifieke Nederlandse wetgeving. Voor andere nationaliteiten is naamgebruik afhankelijk van de eigen wetgeving.

Aanvraag

Het verzoek om een andere naam te gebruiken, dient u in:

Online

Dit kan via het formulier Naamgebruik wijzigen

Aan de balie van de gemeente

Vanwege de landelijke maatregelen rond het coronavirus werkt de gemeente tijdelijk alleen via telefonische afspraak, tel. (0118) 67 50 00. Reeds gemaakte afspraken gaan zonder tegenbericht gewoon door. Online afspraak maken is even niet meer mogelijk. In telefonisch overleg wordt gekeken of een afspraak noodzakelijk is of dat er een andere oplossing mogelijk is. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze online dienstverlening. Heeft u last van een verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u niet naar het stadskantoor te komen.

U neemt mee:

  • Uw geldige legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument).

Schriftelijk

U stuurt een ondertekend aanvraagformulier (pdf, 136 kB) met een kopie van uw geldige legitimatiebewijs naar de gemeente

Verzoek van tevoren

Als u van plan bent om op korte termijn een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, dan kunt u het verzoek ook van tevoren doen. Het verzoek wordt dan verwerkt op de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.