Buitenlandse echtscheiding

Bent u in het buitenland gescheiden? Dan moet u ervoor zorgen dat uw echtscheiding bij de gemeente wordt geregistreerd.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan de registratie van de buitenlandse echtscheiding. Wilt u echter een uittreksel waaruit blijkt dat de echtscheiding is geregistreerd? Dan zijn daar wel kosten aan verbonden.

Buitenlandse echtscheiding laten registreren

Het laten registeren van uw buitenlandse scheiding doet u op afspraak bij de gemeente.

Vanwege de landelijke maatregelen rond het coronavirus werkt de gemeente tijdelijk alleen via telefonische afspraak, tel. (0118) 67 50 00. Reeds gemaakte afspraken gaan zonder tegenbericht gewoon door. Online afspraak maken is even niet meer mogelijk. In telefonisch overleg wordt gekeken of een afspraak noodzakelijk is of dat er een andere oplossing mogelijk is. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze online dienstverlening. Heeft u last van een verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u niet naar het stadskantoor te komen.

Meenemen

  • Het originele echtscheidingsvonnis. Uit dit vonnis moet blijken dat de uitspraak definitief is (er kan dan geen beroep meer tegen het vonnis worden ingesteld). Als het vonnis niet in het Nederlands is, moet de tekst vertaald worden door een in Nederland beëdigd tolk/vertaler. Duitse, Engelse en Franse documenten hoeven niet vertaald te worden.
  • De meeste documenten uit het buitenland moeten in het land zelf worden gelegaliseerd of voorzien worden van een apostille.
  • Als het vonnis in het buitenland moet worden ingeschreven bij de burgerlijke stand, moet u ook het bewijs van inschrijving meenemen.
  • Als het huwelijk in Nederland is gesloten, is het verstandig om de echtscheiding te laten registreren bij de burgerlijke stand van de gemeente waar u getrouwd bent. Anders blijft uw huwelijk in de registers van de burgerlijke stand bestaan.