Plastic en metalen verpakkingen, drank- en zuivelpakken (PMD-afval)

Drank- en zuivelpakken en metalen verpakkingen worden samen met het plastic verpakkingsafval ingezameld. U brengt PMD-afval naar de speciale ondergrondse container.

Bekijk wat er bij het PMD-afval mag

Plastic en metalen verpakkingen, drank- en zuivelpakken zijn grondstoffen voor nieuwe materialen. Van plastic verpakkingen worden zoal plastic emmers, fleecetruien en speeltoestellen gemaakt. Metalen verpakkingen worden uitgefilterd en omgesmolten tot nieuwe producten.

Hoe levert u PMD-afval in?

Gooit u de zak waarin het PMD zit mee in de container? Dan is het belangrijk dat deze zak doorzichtig is. Dat is nodig voor de kwaliteitscontrole op (te veel) vervuiling. U kunt natuurlijk gebruikte plastic zakken en tassen gebruiken, zoals broodzakken. Dat is beter voor het milieu. We hebben verschillende supermarkten herhaaldelijk verzocht om doorzichtige zakken in het assortiment op te nemen. Uiteraard kunt u deze vraag ook bij uw eigen supermarkt als consument stellen.

U mag het PMD ook los in de container storten. Voorwaarde is dan wel dat de container en de omgeving schoon blijft.

• Verzamel de verpakkingen in een doorzichtige zak. Dit is nodig voor de sortering en verwerking.
  • Zorg dat alle verpakkingen leeg zijn. U hoeft de verpakkingen niet te wassen.
  • Vouw de drank- en zuivelpakken plat. Draai de dop er weer op, zodat de lucht eruit is.
  • Lever alleen verpakkingsafval uit huishoudens in.Bedrijfsafval is niet toegestaan.

Waarom geen gratis Plastic Heroes-zakken?

De gemeenten die de zogenaamde plastic heroes-zakken gebruiken, verrekenen deze hoge extra kosten via de afvalstoffenheffing. Het gaat dan vaak om gemeenten die het plastic afval aan de straat laten zetten. Het afval moet dan in extra stevige zakken aangeboden worden. De gemeente Middelburg heeft gekozen voor inzameling van PMD via de ondergrondse containers en verspreidt geen plastic heroes-zakken of andere gratis inzamelzakken.