Afvalpas en sleutelhanger

Informatie over het gebruik van de afvalpas of sleutelhanger voor ondergrondse containers.

De ondergrondse containers in de binnenstad en bij hoogbouw kunnen alleen geopend worden met een afvalpas of sleutelhanger. Hiermee kunt u 30 keer per maand uw restafval kwijt in de dichtstbijzijnde afvalcontainer. Dit tegoed is met ingang van 1 juni 2019 opgewaardeerd van 15 naar 30 stortingen per maand, tot eind 2019. Deze opwaardering is uitgevoerd in verband met de invoering van een kleine trommel in de ondergrondse rest container. Per keer kan er 40 liter restafval in plaats van 60 liter worden gestort. Bij het gebruik van de ondergrondse PD- en papiercontainers en GF zuilen worden geen openingen/punten afgeschreven.

Op de eerste dag van de nieuwe maand wordt het tegoed automatisch opgewaardeerd. Er is gekozen voor 30 keer om te voorkomen dat mensen te weinig tegoed hebben en hun afval naast de containers zetten. De gemeente zal dan ook streng optreden tegen overtreders. Wie zijn afval toch naast de container zet, kan een proces-verbaal verwachten.

Het is niet mogelijk om meer dan één pas of sleutelhanger in gebruik te hebben per huishouden. Wanneer u een tweede pas of sleutelhanger aanvraagt, wordt uw oude gedeactiveerd.

Geen pas ontvangen of pas kwijt/defect?

Als u in een gebied woont waar ondergronds wordt ingezameld en u heeft geen pas of sleutelhanger of deze is kwijt, dan kunt u contact opnemen met 14 0118. De afvalpas is niet af te halen op het stadskantoor, maar wordt  altijd naar u opgestuurd.

Indien uw pas of sleutelhanger defect is reageert deze niet meer op alle aangesloten containers. Vaak zit er dan in de pas een breuk. Ook hiervoor kunt u contact opnemen met 14 0118. Wij attenderen erop dat u geen gaatje of andere beschadiging in de afvalpas mag aanbrengen.

Indien er een defect en/of vermissing is binnen 365 dagen dan wordt er € 10,70 in rekening gebracht.

Heeft u een sleutelhanger voor het openen van de ondergrondse containers gevonden?

Stuur de gevonden sleutelhanger op naar:

Gemeente Middelburg
Antwoordnummer 73
4330 VB Gemeente Middelburg

Storing

Bij ondergrondse containers is soms storing en dan gaat de klep niet open. Wanneer er dan ten onrechte een opening (of tik) wordt afgeschreven, kunt u deze terugkrijgen door de pas of sleutelhanger nogmaals voor de lezer te houden op het moment van storting.

Prepaid pas/extra afvalpas

Wie niet genoeg heeft aan het aantal openingen die op de pas staan kan een extra prepaid pas aanvragen. Deze pas kost € 63,00 (tarief 2019 extra rest container). Op deze pas staan 140 openingen en is onbeperkt geldig. Vanaf 1 juni 2019 is dit tegoed opgewaardeerd van 70 naar 140 openingen, tot eind 2019. Dit in verband met invoering kleinere trommel. De extra pas kan worden aangevraagd door een schriftelijk verzoek in te dienen, per post of e-mail stadsbeheer@middelburg.nl met daarin vermeld: naam, adres en BSN-nummer. Deze regeling geldt alleen voor bewoners en niet voor bedrijven.

Uitzonderingsregel medisch huishoudelijk afval

Wanneer u voor langere duur medisch huishoudelijk afval heeft, kan het zijn dat u openingen of tikken te kort komt. Met medisch veroorzaakt huishoudelijk afval bedoelen wij bijvoorbeeld stomamateriaal, incontinentiemateriaal en dialysemateriaal. Medicijnen en naalden horen hier niet bij, deze levert u in bij uw apotheek. Wilt u in aanmerking komen voor de uitzonderingsregel medisch veroorzaakt huishoudelijk afval, dan kunt u bij de gemeente een aanvraagformulier opvragen. Neemt u hiervoor contact op met het algemene telefoonnummer 14 01 18. Via de mail aanvragen kan ook, mailt u dan naar j.eggebeen@middelburg.nl of m.kortenbout@middelburg.nl. Wanneer u dit aanvraagformulier heeft ingevuld wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Per aanvraag  zal naar een oplossing gezocht worden.

Maatwerk

Bent u moeilijk ter been en kunt u geen beroep doen op anderen voor het wegbrengen van uw huishoudelijk afval naar de ondergrondse container? Dan kunt u in aanmerking komen voor een uitzonderingsregel. U dient hiervoor een aanvraagformulier op te vragen. Neemt u hiervoor contact op met het algemene telefoonnummer 14 01 18. Via de mail aanvragen kan ook, mailt u dan naar j.eggebeen@middelburg.nl of m.kortenbout@middelburg.nl. Wanneer u dit aanvraagformulier heeft ingevuld wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Per aanvraag zal naar een passende oplossing worden gezocht.