WRC (Water Resilient Cities)

De gemeente Middelburg heeft een Europese subsidie van bijna 710 duizend euro ontvangen voor de aanleg van waterbuffers (bovengronds of ondergronds) in het Molenwaterpark en de omgeving van het nieuwe winkelcentrum Dauwendaele.

Logo Interreg Water Resilient Cities project

Water Resilient Cities (WRC) wil historische steden weerbaarder maken tegen hevige regenval. Historische steden zijn dichtbebouwd, de oppervlaktes zijn grotendeels verhard en er is geen ruimte voor ondergrondse waterbuffering. Dat zorgt voor steeds meer wateroverlast. Gezien de gevolgen van de opwarming van de aarde zal dit probleem alleen maar groter worden.

Nieuwe oplossingen voor waterbuffering

WRC zoekt naar nieuwe oplossingen om water op te vangen (al bestaande oplossingen zijn bijvoorbeeld het vergroenen van steden en het aanleggen van groendaken). Het project wil aantonen hoe duurzame stedelijke afvoersystemen aangepast kunnen worden aan openbare ruimtes. Dat is niet evident, omdat die openbare ruimtes vaak dichtbebouwd zijn of beschermd worden als historisch erfgoed.

De oplossingen moeten mogelijk zijn in de beschikbare ruimte, een grote impact hebben op de buffercapaciteit en een ruimer positief effect hebben op steden (bijvoorbeeld een positieve impact op biodiversiteit, publieke gezondheid, economie en waterkwaliteit).

Inspraak voorlopig ontwerp De Overloper

Het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van De Overloper is klaar en ligt ter inzage. De gemeente Middelburg heeft een Europese subsidie ontvangen voor de aanleg van waterbuffers (bovengronds of ondergronds) in het Molenwaterpark en de omgeving van het nieuwe winkelcentrum Dauwendaele.

Partners

WRC brengt 13 partners vanuit vier landen samen onder leiding van Plymouth City Council.

• Belgische partners: Stad Mechelen, Katholieke Hogeschool Vives Zuid, Stad Brugge, Waterwegen en Zeekanaal NV
  • Engelse partners: Plymouth City Council, Green Blue Urban Ltd., South West Water Ltd. (SWW)
  • Franse partners: Boulogne-sur-Mer développement Côte d'Opale, Syndicat Mixte pour le SAGE des eaux de Boulonnais, Ville d’Outreau, Commune de Condette
  • Nederlandse partner: Gemeente Middelburg

De deelnemende steden leren van elkaar en delen hun kennis met andere steden om ook in de volgende jaren steden weerbaarder te maken tegen wateroverlast.

Projecten in Middelburg

De gemeente Middelburg ontvangt Europese subsidie voor de aanleg van waterbuffers (bovengronds of ondergronds) in het Molenwaterpark en de omgeving van het nieuwe winkelcentrum Dauwendaele.

Budget

• Totaal projectbudget: € 7.755.130
  • Bijdrage Interreg 2 Zeeën: € 4.653.078
  • Budget gemeente Middelburg: € 1,2 miljoen
  • Bijdrage Interreg 2 Zeeën: € 710.000

Looptijd

Het project WRC loopt van 25 november 2016 tot 31 maart 2020.

Interreg

Belangrijke bijeenkomsten