Smart Energy Link (SEL)

Een energieneutraal winkelcentrum Dauwendaele maakt onderdeel uit van het project Smart Energy Link (SEL), mogelijk gemaakt met Europese Subsidie.

Het klassieke energiemodel staat op de helling door de toenemende energieproductie, black-out risico’s en klimaateisen. Nederland (met het Energieakkoord) en Vlaanderen (met het Energiepact) gaan voluit voor een nieuw energiemodel waarin hernieuwbare energieproductie en energiebesparing centraal staan. ‘Smart Energy Link’ of kortweg ‘SEL’ zal energiestromen kunnen sturen dankzij de ontwikkeling van een slim systeem en dit in negen bedrijventerreinen en één winkelcentrum.  In Middelburg wordt ingezet op de bouw van een energieneutraal winkelcentrum Dauwendaele.

Het project SEL streeft voor deze tien locaties tegen 2020 naar een vermindering van 10% energieverbruik, 28% hernieuwbare energie en 5% efficiëntiewinst voor de resterende energiebehoefte.

Ook andere bedrijven kunnen een beroep doen op ondersteuning om energie uit te wisselen met andere bedrijven. Om maximaal te kunnen leren van elkaar staan een uniforme methodiek en een energieteam ter beschikking.

Stand van zaken

Studiefase

Timing

• Startdatum: 1 september 2017