Stem op de beuk met de moeilijke voeten

Middelburger Johan Antheunisse heeft de rode beuk op de Herengracht aangemeld voor de wedstrijd Boom van het Jaar. Hij neemt ons terug in de tijd.

“In Middelburg staat op de Herengracht in een achtertuin van een voormalig oude mannen- en vrouwenhuis een prachtige rode beuk. Hij staat daar al meer dan 100 jaar en dat is hem niet aan te zien. Het is een wat verdiepte tuin, met onder de boom een flink gazon en langs het voetpad van de gracht een sierlijk smeedwerk. Met mooi weer zag je vroeger in het voorjaar de oude mannen en vrouwen langs de oude gevel op een rijtje in het zonnetje zitten. Sommige bewogen zich voor op van die houten krukken die steun gaven onder je oksels. Anderen werden ondersteund door zusters die er werkzaam waren.

De mensen die er woonden, waren echte Middelburgers en kende je door hun voorkomen in de stad. Zoals Sjaak Romijn, die in z’n goede tijden altijd rond het station te zien was en behulpzaam was om je koffers te dragen. Of Leunis Goedhart, die je altijd in het centrum kon zien waar hij oud papier bij de winkels ophaalde. Zelfs Mientje van het orgel, altijd op haar gympjes, heeft er haar laatste jaren doorgebracht. Het waren allemaal een beetje bijzondere eenlingen, net zoals de beuk in de tuin.

Deze beuk zal er ooit aangeplant zijn, toen het nog een ziekenhuis voor de armen was. Een beuk werd destijds aangeplant om ermee te pronken; het was een soort statussymbool. Dit gold vooral de rode beuk, deze was voorbestemd voor de rijkere mensen. De beuk staat er alleen, als overheerser zoals dat bij de beuk hoort. Ook in een bestaand bos is de beuk de laatste boom die ontkiemt en die door het bladerdek van alle andere bomen doorgroeit. Het bladerdek van de beuk is zo dicht, dat er maar weinig onder kan groeien. Wanneer hij volwassen is, kunnen dat wel meer dan een half miljoen blaadjes zijn. Zo’n bladerdek geeft een enorme verkoeling op de warmste dagen van het jaar en daar maakten de bewoners dan ook dankbaar gebruik van, door er onder te gaan zitten.

Deze beuk heeft ook een grote gelijkenis met de bewoners. Als je de stam van onder bekijkt, lijkt het net een boom met ‘moeilijke voeten’. De stam, die verderop vrij glad is, is vanonder vergroeit met allerlei vreemde knobbels en uitstulpingen. Dit komt waarschijnlijk door de vrij hoge grondwaterstand op de Zeeuwse klei, waardoor het lijkt of de boom zijn ‘voeten’ (wortels) iets optrekt boven het maaiveld en zo probeert te overleven. Al met al een bijzondere boom en een fraai exemplaar, die ieder jaar weer uitloopt, al meer dan 100 jaar.”

Verkiezing Boom van het jaar

De Boom van het Jaar verkiezing draait om markante bomen met een bijzonder verhaal.
Tot 15 mei kon iedereen een boom nomineren. Een vakkundige jury koos uit alle aanmeldingen een boom per provincie.

Johan Antheunisse, oud medewerker Groenvoorziening van de gemeente Middelburg, heeft de beuk aangemeld. De beuk is door de vakjury uitgeroepen als genomineerde voor de provincie Zeeland.

Om deze boom als de winnaar van De Boom van het jaar 2019 te kiezen kunt u uw stem tot 16 oktober 12.00 uur uitbrengen via www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen is uiteindelijk de winnaar en doet tevens mee aan de European Tree of the Year.

Genomineerde beuk door Mark Kohn

foto: Mark Kohn