Sluiting garagebox Johan Lesagestraat

Woensdag 16 mei om 10.00 uur is op last van de burgemeester van de gemeente Middelburg een garagebox aan de Johan Lesagestraat 1N in Middelburg voor zes maanden gesloten. Op 6 februari 2018 is door de politie in de betreffende garagebox harddrugs aangetroffen. Het gaat om 132,4 gram cocaïne en 269 amfetaminepillen.

De sluiting is op basis van artikel 13b van de Opiumwet (ook wel Wet Damocles genoemd) en het bijbehorende gemeentelijke “Damoclesbeleid”. Dit beleid houdt in dat als er sprake is van harddrugs in een lokaal als de onderhavige garagebox, bij een eerste keer niet wordt gewaarschuwd, maar direct tot sluiting wordt overgegaan.
De sluiting is voor de duur van zes maanden. De garagebox is voor die periode verzegeld. Het doel van de tijdelijke sluiting is om een einde te maken aan de situatie en herhaling te voorkomen. Deze maatregelen zijn op grond van het bestuursrecht. Een eventuele strafrechtelijke vervolging staat hier los van.

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met de onder andere de handel in (hard)drugs. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, isuiterst zorgelijk.
Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.