Middelburgse aanpak leidt tot minder huisuitzettingen door huurschuld

Huurschulden en huisuitzettingen nemen in Middelburg af doordat de gemeente, Woongoed, Orionis Walcheren en Porthos eerder reageren op mogelijke financiële problemen bij huurders.

Na een succesvolle proef hebben de partijen besloten om de aanpak door te zetten tot mei 2019. Daarna wordt opnieuw geëvalueerd. De gemeente en Woongoed betalen ieder mee aan de aanstelling van een ervaren schulddienstverlener bij Orionis die mensen specifiek helpt bij huurschulden.
De focus hierop en de gezamenlijke aanpak is succesvol. Huurschulden zijn eerder in beeld, betalingsachterstanden worden teruggedrongen en er zijn minder huisuitzettingen.
Door mensen eerder de helpende hand te bieden kunnen grote schulden en dus problemen zoals uitzettingen worden voorkomen.

Middelburg was in 2016 één van de eerste gemeenten met een dergelijke aanpak waarbij de woningcorporatie en de gemeente samen de kosten delen.
In 2019 wordt bekeken of er een Walcherse aanpak mogelijk is.