Waarom de Lange Jan elke vrijdag om 12.50 luidt

Waarom luidt iedere vrijdagmiddag de klok van de Lange Jan? Voor de uitleg gaan we terug naar een verschrikkelijke gebeurtenis die plaatsvond in november van 1940.

De Engelse stad Coventry is in de Tweede Wereldoorlog herhaaldelijk gebombardeerd. Coventry had de pech dat de fabrieken, het eerste doelwit van de Duitsers, zich midden in de stad bevonden. Bij het ergste bombardement, dat van 14 november 1940, kwamen 568 mensen om. De kathedraal werd volledig verwoest. Na de oorlog werd hij weer opgebouwd. Boven op de toren is het ’spijkerkruis’ opgericht, vervaardigd van spijkers, die afkomstig zijn uit het oude dak van de kerk. Dit Cross of Nails is nu de betekenisdrager van hoop. De Middelburgse Nieuwe Kerk is ook in het bezit van het Cross of Nails.

Na de oorlog heeft Coventry contact gezocht met andere steden, ook in Duitsland, die onder oorlogsgeweld hadden geleden. Uit die contacten ontstond het Coventry-beraad, een uitgebreid netwerk van kerken die zich inzetten voor vrede. Elke vrijdag rond lunchtijd, daarom luidt de klok om 12.50 uur in Middelburg, organiseren ze een kleine gebedsdienst.