Vragen over de berenklauw

De gemeente krijgt de laatste tijd veel vragen over de gevaren van de plant berenklauw. Dit komt voort uit verontrustende berichten die de laatste tijd op social media worden gedeeld. Alhoewel aanraken van de minder voorkomende grote variant van de plant tot klachten kunnen leiden, vraagt het gevaar van de plant wel enige nuancering.

Er bestaan twee soorten berenklauw: een kleine berenklauw en een zogenoemde reuzenberenklauw. De kleine ofwel gewone berenklauw komt het meest voor en geeft doorgaans weinig problemen. De reuzenberenklauw bereikt een groeihoogte van vier tot zes meter en dat is de plant die klachten kan veroorzaken. Dit kan echter alleen als de huid in contact komt met het plantensap. Hierin zit namelijk een stof die de huid extra gevoelig maakt voor zonlicht. In combinatie met fel zonlicht kan er dan een sneller een verbrande huid ontstaan. Óf dit gebeurt en in welke mate verschilt van persoon tot persoon.

Stadsbeheer bestrijdt de berenklauw in voorkomende gevallen door de bloemschermen tijdig te verwijderen en langs wegen en paden wordt de plant weggemaaid.

Mocht u een berenklauw weten die op een gevaarlijke locatie staat? Geef dat aan ons door via 14 0118 of via dit formulier.  Na melding beoordelen we de locatie en gaan zo nodig maaien.