Meten van Zeeuws weer voor rekenmodel hitte

Als de voorspellingen uitkomen dat Nederland door de klimaatverandering meer en langere periodes met tropische temperaturen zal kennen, krijgen bewoners van de grote steden in toenemende mate te maken met overmatige warmte.

Deze zogenoemde hittestress wordt versterkt door de dichte bebouwing van deze steden. Of dit ook geldt voor (kleinere) steden die in een landelijke omgeving en aan de kust liggen, is nog niet zo duidelijk. Daarom wordt hier in opdracht van de provincie Zeeland een jaar lang onderzoek naar gedaan door onderzoekers van Wageningen University and Research. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om te voorspellen of (kleinere) steden zoals Middelburg en Vlissingen in de toekomst ook te maken zullen krijgen met hittestress.

In verband met dit onderzoek worden er in Vlissingen (2), Middelburg (2) en Heinkenszand (1) meetinstrumenten aangebracht aan lichtmasten. Deze instrumenten meten de luchttemperatuur, luchtvochtigheid, inkomende straling en de windsnelheid. In Middelburg wordt de meetapparatuur bevestigd aan een lichtmast op het Walplein en aan een lichtmast in de Generaal Eisenhowerlaan.