Bericht 8 april 2020

Een bijdrage van de burgemeester geschreven op 8 april 2020.

Foto burgemeester H.M. BergmannBeste Middelburgers,

Dit is alweer de vierde week dat alle kinderen in Middelburg en Nederland niet meer naar school gaan. De klaslokalen zijn ingeruild voor de keukentafel en de leerkrachten geven hun lessen via een beeldscherm of lespakketten die op school worden opgehaald. Ouders en verzorgers zijn nu meer dan voorheen betrokken bij het onderwijs van hun kinderen. De afgelopen weken is het voor iedereen zoeken geweest naar de balans tussen thuiswerken, helpen bij het huiswerk en het gemotiveerd houden van kinderen. Dat is geen makkelijke taak. Het is een uitdaging waarbij we niet kunnen terugvallen op eerdere ervaringen. Wat we nu meemaken is nieuw voor ons allemaal. Schroom daarom niet om hulp te vragen bij de school of om ervaringen te delen met andere ouders. Hoe pak je bepaalde dingen aan? We kunnen leren van elkaars ervaringen.

Ook in deze tijd houden de leerplichtambtenaren in de gaten of alle kinderen nog ‘in beeld zijn’. Op die manier willen we goed onderwijs voor alle kinderen blijven waarborgen. We hebben in dit land een mooi onderwijssysteem waarin er voor iedereen plek is. Dat moeten we ook in deze tijd blijven behouden. Straks als deze coronacrisis achter de rug is, moeten we de draad weer kunnen oppakken in de schoolbanken.

Ik wil van deze gelegenheid gebruik te maken om een compliment te maken aan alle ouders die helpen bij het onderwijs van hun kinderen. Ik weet uit eigen ervaring dat het soms een lastige spagaat is met het eigen werk dat nu ook veelal vanuit huis moet gebeuren. Maar ik heb ook grote waardering voor alle leerkrachten in onze gemeente. Met de nodige slagkracht, flexibiliteit en creativiteit hebben zijn ze er de afgelopen tijd in geslaagd om het onderwijs naar de kinderen toe te brengen. Ik ben u daarvoor erg dankbaar.

Harald M. Bergmann

Burgemeester Middelburg