Bericht 2 april 2020

Een bijdrage van de burgemeester geschreven op 2 april 2020.

Foto burgemeester H.M. BergmannBeste Middelburgers,

Onze minister-president had het afgelopen dinsdag over ‘de eerste groene grassprietjes’. De maatregelen die zijn getroffen, lijken hun vruchten af te werpen. Maar we hebben het coronavirus nog lang niet onder controle. Om die reden zijn de maatregelen verlengd tot en met 28 april. Alhoewel we al gewend zijn geraakt aan het binnen blijven, kan dit toch even slikken zijn.

Het betekent dat we weer iets langer vanuit huis moeten werken, terwijl we onze kinderen helpen met schoolwerk. Het houdt in dat mensen met een vitaal beroep extra of zware diensten moeten draaien. Er zijn zorgen over vrienden en familieleden. Juist nu heb je behoefte om een arm om elkaars schouder te slaan, maar dat kan dan niet. En ik denk ook aan de ondernemers. Voor hen waren het al zware tijden en nu wordt de horizon weer verlegd.

We moeten volhouden, hoe moeilijk dat ook is. Want alleen dan krijgen we het virus onder controle. We moeten ons sterken met de voorzichtige aanname dat ons gedrag van de afgelopen weken het verloop van de curve gunstig heeft beïnvloed.

Als burgemeester van Middelburg heb ik een dubbel gevoel als ik op social media recente foto’s van de binnenstad voorbij zie komen. Met het weer van de afgelopen dagen zouden de eerste plekken op de terrassen al bezet zijn geweest. In plaats daarvan zie ik een lege Markt. Dat stemt mij aan de ene kant heel erg somber, maar het maakt mij ook trots. Ik zie dat Middelburgers hun verantwoording nemen. Alleen op deze manier komen we dit alles weer te boven.

Harald M. Bergmann

Burgemeester van Middelburg