Bericht 25 maart 2020

Een bijdrage van de burgemeester geschreven op 25 maart 2020.

Foto burgemeester H.M. BergmannBeste Middelburgers,

Afgelopen maandag kwam het kabinet met nieuwe maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis. Er is niet overgegaan tot een volledige lockdown. In plaats van ons iets op te leggen, gaat het kabinet ervan uit dat we onze eigen verantwoordelijkheid nemen en afgaan op ons gezonde verstand. Wel hebben ze de burgemeesters instrumenten gegeven, zoals noodverordeningen. Een burgemeester kan dan bepaalde verboden instellen en zelfs boetes uitdelen wanneer mensen zich niet houden aan de voorgeschreven anderhalve meter afstand of als er sprake is van groepsvorming. Wat dit precies voor Middelburg inhoudt, wordt momenteel uitgewerkt.

Ik deel niet graag boetes uit. Ik zie liever dat mensen de ernst van de situatie inzien en zich gedragen volgens de voorschriften. Niet omdat het moet of dat men anders een hoge boete riskeert, maar omdat het het juiste is om te doen. Omdat er een gemeenschappelijk besef is dat we dit moeten doen om onszelf en anderen te beschermen.

Ik zie gelukkig al heel veel goede initiatieven. Bijvoorbeeld in de winkels die besloten hebben open te blijven. Zij passen hun inrichting of dienstverlening aan voor de veiligheid van zichzelf en die van hun klanten. In plaats van weerstand tegen de regels zie ik vindingrijkheid en creativiteit.

Maar mij bereiken ook berichten van pleintjes en veldjes waar nog steeds groepen jongeren rondhangen. Mijn boodschap aan jullie is: ‘doe dit niet!’. Ik begrijp dat de hele situatie jullie ook niet onberoerd laat en dat jullie behoefte hebben aan sociale contacten. Ik begrijp ook dat een potje voetbal een prima manier is om de gedachten te verzetten. Maar houdt het nog even vol. Hoe meer solidair we zijn, hoe eerder dit achter de rug is. Wees vindingrijk en creatief om elkaar ook in deze tijd te blijven ontmoeten, maar dan op een verantwoorde manier.

Harald M. Bergmann

Burgemeester van Middelburg