Bericht 23 april 2020

Een bijdrage van de burgemeester geschreven op 23 april 2020.

Foto burgemeester H.M. BergmannBeste Middelburgers,

Het nieuws van de laatste weken kreeg voorzichtig een positieve toon. De maatregelen begonnen hun vruchten af te werpen. Maar zoals onze minister-president ons dinsdagavond, en eigenlijk ook al in de weken ervoor, vertelde is dit nog niet het moment om de maatregelen los te laten. De aankondiging was geen echte verrassing en we weten waar we het allemaal voor doen. Maar toch kan het een teleurstelling zijn voor onze inwoners en ondernemers.

Ik weet zeker dat minister-president Rutte dat ook zo ervaart. Het liefste had hij gezegd dat we uit de gevarenzone waren en dat we ons vertrouwde leven weer op kunnen pakken. Maar we kunnen de coronacrisis nog niet achter ons laten. We zijn op de goede weg, maar als we nu niet vol houden zijn we weer terug bij af en zijn onze inspanningen van de afgelopen weken voor niks geweest.

Het is goed om het positieve nieuws te benoemen. Het is namelijk het resultaat van onze gezamenlijke inspanning dat het aantal mensen dat op de IC-afdeling van het ziekenhuis daalt. Maar het is nog altijd zo dat er heel veel mensen voor een lange tijd intensieve zorg nodig hebben. In de zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen wordt nog steeds heel erg hard gewerkt om iedereen de zorg te kunnen geven die hij of zij nodig heeft.

Deze coronacrisis raakt ons allemaal. We maken ons zorgen over onze gezondheid of die van onze naasten; we zijn onzeker over ons inkomen… we verlangen naar een tijd zonder deze zorg en onzekerheid. Dat verlangen moet onze motivatie zijn. De afgelopen weken hebben we bewezen dat we het verloop van het virus met z’n allen kunnen beïnvloeden. Alleen als we dit volhouden, behoort deze tijd straks tot het verleden.

Harald M. Bergmann

Burgemeester Middelburg