Bericht 20 maart 2020

Een bijdrage van de burgemeester geschreven op 20 maart 2020.

Foto burgemeester H.M. BergmannBeste Middelburgers,

We leven in een tijd waarin we graag vooruit plannen. Vaak weten we al wat we over een maand, of zelfs een jaar, gaan doen. Sinds een week is dat omgeslagen naar een maatschappij die alles per dag bekijkt. Evenementen of bijeenkomsten waar we naar uitkeken, zijn ineens verdwenen van de agenda. Dat loopt uiteen van de verjaardag van een familielid tot het songfestival of het Europees Kampioenschap voetbal. Ook in onze gemeente ontkomen we er niet aan. De afgelopen dagen werden onder meer de Four Freedoms Awards, Koningsdag en de Stadsfeesten geschrapt.

Het is een enorme domper voor de organisaties die, vaak al maanden, enthousiast bezig waren met plannen van deze bijzondere dagen. Maar voor de horeca zal het ook slikken zijn. Na een paar weken sluiting hoopten zij tijdens de evenementen de geleden verliezen weer enigszins goed te maken. Dat gaat nu dus niet door. En dan zijn er natuurlijk de mensen die altijd op de evenementen afkomen. Juist in deze tijden is het opbeurend om naar iets leuks uit te kunnen kijken en dan vallen die dingen ineens weg.

Het is begrijpelijk dat u teleurgesteld bent, dat ben ik ook. Maar ik zie om me heen dat er ondanks die eerste teleurstelling ook begrip is. Begrip voor de bijzondere situatie waarin we zitten en begrip voor de bijzondere maatregelen die we moeten treffen om de situatie waarin we ons bevinden te boven te komen.

Maar in deze moeilijke tijden, waarin veel vertrouwde dingen worden afgezegd, zie ik ook veel mooie nieuwe initiatieven ontstaan. Ik zie in de stad en op social media mensen zoeken naar manieren om elkaar helpen. Dat is hartverwarmend om te zien. Ga hiermee door!

Meer dan ooit moeten we het nu samen doen, dus: zie naar elkaar om en blijf veilig en gezond.

Harald M. Bergmann

Burgemeester van Middelburg