Bericht 18 maart 2020

Een bijdrage van de burgemeester geschreven op 18 maart 2020.

Portret burgemeester H.M. BermannBeste Middelburgers,

Uiteraard gaan nu onze eerste zorgen naar de zieken en de mensen met een kwetsbare gezondheid in onze samenleving. Zij verdienen onze volledige aandacht. Die aandacht krijgen ze van de mensen die werkzaam zijn in de verpleging en zorg. Deze mensen maken op dit moment lange dagen onder moeilijke omstandigheden en dat zal de komende weken niet minder worden. Het was mooi en ontroerend om te zien dat deze helden gisteren een applaus kregen op nationale televisie en social media. Deze aandacht en waardering is een steuntje in de rug in zware tijden.

Maar er zijn ook mensen die juist stil zijn gevallen door de gevolgen van het coronavirus. Dan denk ik aan diegene die werkzaam zijn in de horeca, toeristische sector en vrijetijdssector en aan zzp’ers en andere ondernemers die door de getroffen maatregelen zonder werk zitten. Gelukkig voor hen kwam het kabinet gisteren met het maatregelenpakket voor de economie. Aan de gemeenten is het straks om -in overleg met de sector- invulling te gaan geven aan dit pakket en het verder uit te werken.

Het zijn moeilijke tijden waar we samen ook weer uit kunnen komen. Dat doen we door ons te houden aan de afspraken die we met elkaar hebben gemaakt. Naast de inmiddels bekende hygiëne regels zijn dat ook afspraken over het zogeheten social distancing, ofwel niet in grote groepen bij elkaar komen en anderhalve meter afstand van elkaar houden. We zien dat veel (sport)clubs en verenigingen hier gehoor aangeven door hun deuren tot 6 april gesloten te houden voor de leden en vergaderingen uit te stellen. Hartelijk dank daarvoor. Helaas bereiken mij ook berichten van kerkdiensten, soms meerdere op een dag, met honderd aanwezigen. Ik begrijp dat juist in tijden als deze de behoefte aan troost en duiding groot is. In deze vorm is het echter onverantwoord. Wees daarom solidair en vind een andere opzet of vorm van uw diensten.

Meer dan ooit moeten we het nu samen doen, dus: zie naar elkaar om en blijf veilig en gezond.

Harald M. Bergmann

Burgemeester van Middelburg