Privacyverklaring Gemeente Middelburg

Hoe gaat de gemeente om met uw persoonsgegevens? Informatie over de bescherming van uw privacy en uw rechten met betrekking tot persoonsgegevens.

Als u gebruik maakt van onze diensten, gebruiken wij daarvoor uw persoonsgegevens. Meestal gaat het om algemene persoonsgegevens, zoals bijvoorbeeld uw naam, geboortedatum, adres, en dergelijke. Als het nodig is vragen wij ook om bijzondere persoonsgegevens. Bijzondere persoonsgegevens zijn: medische-, godsdienstelijke- of financiële gegevens. Voor het verwerken van (bijzondere) persoonsgegevens gelden strengere wettelijke regels. Meer informatie over hoe wij met persoonsgegevens omgaan kunt u vinden in ons privacybeleid (pdf, 843 kB).

Een belangrijk uitgangspunt bij het gebruiken van persoonsgegevens is de verantwoordingsplicht. Dit houdt in dat de gemeente Middelburg, verantwoordelijk is voor de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en dat wij dat ook kunnen aantonen.

Beveiligingsmaatregelen

Wij gaan veilig om met uw persoonsgegevens. Niet elke ambtenaar mag ze inzien of gebruiken. De gemeente Middelburg deelt uw persoonsgegevens zonder uw toestemming niet met anderen, behalve als we dat van de wet mogen. Hiervoor nemen wij passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegd toegang en andere ongewenste handelingen met persoonsgegevens tegen te gaan. Deze maatregelen zijn volgens de geldende gemeentelijke beveiligingsnormen zoals vastgelegd in de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG).

Als wij het verwerken van uw persoonsgegevens uitbesteden aan een externe partij, maken wij schriftelijke afspraken over de beveiliging en geheimhouding van uw gegevens om te zorgen voor eenzelfde niveau van beveiliging en vertrouwelijkheid van de persoonsgegevens.

Geheimhoudingsplicht

Naast technische beveiligingsmaatregelen, hebben gemeentelijke medewerkers een geheimhoudingsplicht en wordt toegang tot persoonsgegevens alleen gegeven aan medewerkers die daartoe bevoegd zijn. De functionaris gegevensbescherming houdt binnen de organisatie toezicht op de naleving van de wettelijke regels omtrent privacy.

Bewaren van persoonsgegevens

Wij bewaren uw gegevens niet langer dan strikt noodzakelijk voor de doeleinden waarvoor zij zijn verzameld. Als er sprake is van een wettelijke bewaartermijn dan bewaren we de gegeven niet langer dan deze termijn.

Register van verwerkingen

Op onze website staat een register van verwerkingen. Het register van verwerkingen is een overzicht met de belangrijkste informatie waar en op welke manier wij uw persoonsgegevens binnen de gemeente gebruiken en bewaren. Het register van verwerkingen van de gemeente Middelburg kunt u hier (pdf, 90 kB) vinden.

Uw rechten

Als inwoner heeft u een aantal rechten waardoor u het gebruik van uw persoonsgegevens door de gemeente kunt controleren.

  1. Recht van inzage (artikel 15 AVG);
  2. Recht op rectificatie (artikel 16 AVG);
  3. Recht op vergetelheid (gegevenswissing) (artikel 17 AVG);
  4. Recht op beperking van de verwerking (artikel 18 AVG);
  5. Recht op dataportabiliteit (overdraagbaarheid gegevens) (artikel 20 AVG);
  6. Recht van bezwaar tegen verwerking (artikel 21 AVG);
  7. Recht niet te worden onderworpen aan geautomatiseerde individuele besluitvorming/profileren (artikel 22 AVG).

Als u gebruik wilt maken van (een van) deze rechten kunt u op deze pagina meer informatie vinden over hoe u dat kunt doen.

Informatie

Uiteraard helpen wij u graag verder als u vragen heeft over de verwerking van uw persoonsgegevens. U kunt dan contact opnemen met de gemeente via het emailadres info@middelburg.nl of via  het nummer: 14 0118.

De functionaris voor gegevensbescherming is binnen de gemeente Middelburg onafhankelijk toezichthouder als bedoeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Als u klachten heeft met betrekking tot het gebruik van uw persoonsgegevens kunt u deze kenbaar maken aan Edwin Israël, functionaris voor gegevensbescherming. U kunt hem bereiken via telefoonnummer (0118) 67 54 32 of via e.israel@middelburg.nl.

Mocht u er niet samen uitkomen, dan heeft u op grond van de wetgeving ook recht op juridisch advies of het indienen van een klacht bij de Autoriteit Persoonsgegevens. U kunt de contactgegevens van de Autoriteit Persoonsgegevens en meer informatie vinden op de website: www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Persoonsgegevens op de gemeentelijke website

De gemeente Middelburg gebruikt persoonsgegevens die via deze website worden verzameld alleen voor het doel waarmee u ze achterlaat. Als u bijvoorbeeld een contact- of aanvraagformulier invult, gebruiken wij de ingevulde persoonsgegevens om op uw aanvraag (telefonisch of per post) te reageren. We houden ons hierbij aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Wanneer u onze website bezoekt, worden gegevens vastgelegd. Zo krijgen we informatie over het aantal bezoekers, welke pagina’s het meest worden bezocht of de tijdstippen van bezoek. Deze informatie wordt nooit gebruikt voor het identificeren van individuele personen.

Cookies

De gemeente Middelburg gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. U kunt zich afmelden voor cookies door uw internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kunt u ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van uw browser verwijderen.

Toepasselijk recht  

Op deze privacyverklaring is Nederlands recht van toepassing.

Wijziging Privacyverklaring

Deze privacyverklaring kan door de gemeente Middelburg gewijzigd worden, zonder voorafgaande waarschuwing. Wijzigingen gelden vanaf het moment dat ze op de website van de gemeente Middelburg staan. Wij raden u aan deze privacyverklaring geregeld te raadplegen, zodat u van de wijzigingen op de hoogte bent.