Rijbewijs, bromfiets, snorfiets en brommobiel

Voor het rijden op een bromfiets, brommobiel of snorfiets moet u minimaal 16 jaar oud zijn en een rijbewijs AM hebben. Heeft u al een rijbewijs A of B? Dan heeft u geen rijbewijs AM nodig.

Het rijbewijs met categorie AM kan gebruikt worden als geldig legitimatiebewijs.

Voorwaarden

Voor het aanvragen van rijbewijs met bromfietscategorie AM gelden de volgende voorwaarden:

• U moet ingeschreven zijn als inwoner in de gemeente en minstens 185 dagen ingeschreven zijn in Nederland;
  • U moet geslaagd zijn voor uw examen;
  • U bent minimaal 16 jaar;
  • U moet persoonlijk bij de aanvraag aanwezig zijn;
  • Uw identiteit moet met zekerheid kunnen worden vastgesteld;
  • U moet een geldig legitimatiebewijs tonen (paspoort, identiteitskaart of vreemdelingendocument).

Rijbewijsbezitters categorie A of B

Heeft u een Nederlands autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A), dan hoeft u geen rijbewijs met categorie AM te hebben om op een brommer te mogen rijden. U moet uw geldige auto- of motorrijbewijs wel bij u hebben als u op een bromfiets rijdt.

Kosten

De kosten voor het aanvragen van een rijbewijs voor bromfiets, snorfiets of brommobiel zijn in 2017 € 38,95. De toeslag voor een spoedaanvraag bedraagt in 2017 € 34,10.

Aanvraag

Het aanvragen van een rijbewijs doet u aan de balie.

U neemt mee:

• een geldig legitimatiebewijs (paspoort, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsvergunning).
  • een pasfoto. De pasfoto moet aan bepaalde eisen voldoen. De vakfotograaf kent deze eisen.
  • Let op: u moet uw rijbewijs binnen 3 maanden ophalen anders vervalt de geldigheid van het rijbewijs

Vermissing of diefstal rijbewijs

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Dan moet u bij de gemeente een vermissingsverklaring invullen.

Verwerkingstijd

Het rijbewijs wordt om veiligheidsredenen op een centrale plaats in Nederland gemaakt. Hierdoor duurt het een week voordat uw rijbewijs klaar is. Dit betekent dat u 2 keer persoonlijk bij de gemeente langs moet komen.

Spoedprocedure

Wilt u uw nieuwe rijbewijs sneller hebben? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Als u de aanvraag vóór 14.00 uur doet, kunt u de eerstvolgende werkdag vanaf 9.00 uur uw rijbewijs ophalen. Een aanvraag ingediend ná 14.00 uur vraagt 2 werkdagen. Aan de spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.