Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Wilt u uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Dat kan; de ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een nieuwe akte. Hierdoor eindigt uw geregistreerd partnerschap en begint uw huwelijk. Andersom is niet mogelijk. U bent na de omzetting officieel getrouwd. De omzetting heeft geen gevolgen voor de kinderen die voor de omzetting zijn geboren.

Kosten

Komt u naar de balie voor het opmaken van de akte, dan is dat kosteloos. Wilt u een volwaardige ceremonie dan zitten daar wel kosten aan.

Wij verwijzen u naar het kostenoverzicht 2017 (pdf, 112 kB)

Aanvraag

Voor een omzetting naar een huwelijk maakt u een afspraak bij de gemeente waar u de omzetting wil laten plaatsvinden.

U neemt beiden een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument) mee. Bij de omzetting hoeven geen getuigen aanwezig te zijn.

Buitenland

Wonen u en uw geregistreerd partner in het buitenland? En heeft 1 van u de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u voor de omzetting terecht bij de gemeente Den Haag.