Waarschuwing voor Japanse kruiskwal in kreek bij Veerse Meer

In het Veerse Meer komen momenteel veel kwallen voor. De afgelopen dagen is er een verhoogd aantal Japanse kruiskwallen aangetroffen nabij locatie de Grote Piet, tussen Sluis de Piet en de brug aan de Muidenweg. De meeste aanwezige kwallensoorten in het Veerse Meer zijn onschadelijk voor mens en dier. De Japanse kruiskwal kan echter wel voor klachten zorgen. Bezoekers wordt afgeraden om tussen Sluis de Piet en de brug te zwemmen. Watersporten zoals varen en kanoën kunnen doorgang vinden. De gemeenten Middelburg en Goes zorgen dat er zo snel mogelijk waarschuwingsborden worden geplaatst.

Klachten

Bij aanraking van de kruiskwalletjes ontstaat jeuk, prikke­ling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid, kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Bij klachten is het gewenst om de huisarts te raadple­gen. Roep bij acute, ernstige allergische reacties zo spoedig mogelijk medische hulp in.

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?

De Japanse kruiskwal (Gonionemus vertus) is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals wieren en zeegrasvelden. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen).

Op www.zwemwater.nl is een lijst te vinden van schone en veilige zwemlocaties in Zeeland.