Sluiting panden Nederstraat

Dinsdag 4 april om 14.00 uur zijn op last van de burgemeester van de gemeente Middelburg twee woningen aan de Nederstraat in Middelburg gesloten. Op 3 maart 2017 is in beide woningen een hennepkwekerij aangetroffen.

De sluiting is op basis van artikel 13b van de Opiumwet (ook wel Wet Damocles genoemd) en het bijbehorende gemeentelijke “Damoclesbeleid”. Dit beleid houdt in dat als er sprake is van verzwarende omstandigheden, zoals grote hoeveelheden planten en illegale stroomaansluiting (brandgevaar), bij een eerste keer niet wordt gewaarschuwd, maar direct tot sluiting wordt overgegaan. In beide gevallen was hier sprake van verzwarende omstandigheden, waaronder brandgevaar in verband met illegale stroomaansluiting.

De sluiting is voor de duur van 3 maanden. Beide woningen worden voor die periode verzegeld. In de woningen waren geen personen meer woonachtig. Het doel van de tijdelijke sluiting is om een einde te maken aan de situatie en herhaling te voorkomen.

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met de illegale teelt van hennep. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk.
Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is misstanden aanpakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toeroepen.