Middelburg biedt onderdak aan mensenrechtenverdediger

Door deelname aan het programma Shelter City helpt Middelburg mensenrechtenverdedigers op adem te komen, zodat zij met nieuwe energie, kennis en een breder netwerk terugkeren naar hun land. Dit jaar verwelkomt de gemeente Middelburg van 3 april tot en met 3 juli de heer Janak Bahadur Raut uit Nepal.

De heer Raut (44 jaar) is een mensenrechtenverdediger uit Nepal. Hij is de oprichter en voorzitter van de “Conflict Victims’ Society for Justice-Nepal”, opgericht in 2008. Met zijn werk beoogt hij personen waarvan de mensenrechten worden geschonden te helpen met het vinden van hun stem, hen te verzekeren van bescherming onder nationaal en internationaal mensenrecht en humanitair recht, het tot stand brengen van verzoening binnen de maatschappij en te strijden tegen onrechtvaardigheid en de cultuur van straffeloosheid.

Na de voorgangers Svitlana Valko, Ninrew Dong en Hena Gul is Janak Bahadur Raut de vierde mensenrechtenverdediger die naar Middelburg komt.

Ook dit jaar verleent de gemeente Middelburg als stad van de vrijheden onderdak aan mensenrechtenverdedigers in het kader van het Shelter City Programma. Shelter City is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt landelijk gecoördineerd door de mensenrechtenorganisatie Justice and Peace.

Raut werd maandag ontvangen op het stadhuis. Wethouder Saskia Szarafinski over de ontmoeting: “Mensenrechtenverdedigers zoals de heer Raut doen hun werk in moeilijke omstandigheden. Ik ben er dan ook trots op dat wij de heer Raut op deze bijzondere manier kunnen helpen. Wij bieden hem een veilig onderkomen om op adem te komen en stellen in samenwerking met de UCR en Justice and Peace een programma samen. Op die manier kan hij uitgerust en met een nieuwe bagage huiswaarts en kan hij zijn werk blijven uitvoeren."

Het verblijf van de heer Raut wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking van de University College Roosevelt (UCR), Vastgoedbeheerbedrijf Villex Middelburg en hulpverleningsorganisatie Stichting Present.
Villex heeft de huisvesting verzorgd. Present heeft de inrichting van de woning voor zijn rekening genomen en zal de heer Raut dagelijks begeleiden. De UCR biedt de heer Raut verschillende faciliteiten, zoals een werkkamer met computer, maar ook deelname aan colleges en excursies. Ook wordt hij begeleid door een student om contacten te leggen met de landelijke en internationale politiek zodat hij zijn netwerk kan verbreden.