Landelijke verspreiding jodiumtabletten, niet in Middelburg

Op 10 oktober start het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met de distributie van jodiumtabletten onder de bewoners van bepaalde gebieden rond kerncentrales. De dichtstbijzijnde kerncentrales voor de inwoners van Zeeland staan in Borssele en Doel. Echter, inwoners van gemeente Middelburg die tot de doelgroep behoren, ontvangen in oktober geen jodiumtabletten van het Ministerie. Zij hebben de tabletten vier jaar geleden al ontvangen.

Wanneer u de tabletten eerder al eens ontving, krijgt u ze nu niet opnieuw thuisgestuurd. Bent u deze tabletten kwijt? Dan kunt u een doosje ophalen in het stadskantoor.

Bent u de afgelopen vier jaar in gemeente Middelburg komen wonen? Dan heeft u waarschijnlijk geen tabletten in huis. Ook dan mag u een doosje ophalen in het stadskantoor van Middelburg.

Jodiumtabletten zijn ook te koop bij apotheek en/of drogist.

Landelijke voorraad

De Nederlandse overheid heeft al sinds 1987 een landelijke voorraad met jodiumtabletten. Onlangs is besloten een deel van deze voorraad te verspreiden onder de bewoners. Jodiumtabletten zijn dan direct bij de hand als er een kernongeval plaatsvindt. Dat scheelt kostbare tijd.
Kijk voor meer informatie over jodiumtabletten op www.zeelandveilig.nl/jodiumtabletten

Jodium

Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Via de luchtwegen komt het in het bloed terecht. De schildklier slaat het radioactief jodium op. Daar kan het op termijn schildklierkanker veroorzaken. Door de schildklier tijdig met gewoon jodium te verzadigen, slaat de schildklier geen radioactief jodium op. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam dit radioactief jodium opneemt. Jodiumtabletten zijn bedoeld voor mensen tot en met 40 jaar en zwangere vrouwen. Want mensen vanaf 40 jaar hebben geen verhoogde kans op schildklierkanker.