De actuele nieuwsberichten van gemeente Middelburg.

• Workshop Nederlandse normen en waarden

Vrijdag 7 juli 2017 waren er ongeveer vijftien vergunninghouders aanwezig in de raadszaal in het stadskantoor. Daar kregen zij een verplichte workshop over de Nederlandse normen en waarden.

• Vergunninghouders naar Buitenruststraat

Vanaf 1 augustus 2017 nemen de eerste bewoners hun intrek in het voormalige pand van Woongoed aan de Buitenruststraat 235.

• Blauwalg in Veerse watergang

Ten noorden van Middelburg, in de Veerse watergang, komt blauwalg voor. Waterschap Scheldestromen waarschuwde al eerder voor blauwalg in sloten en vijvers.

• Inbrekers gaan niet met vakantie

De zomerperiode is een fijne tijd waarin veel mensen op vakantie zijn of dagjes uit ondernemen. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn.

• Ondertekening overeenkomst vroegsignalering

Op 10 juli is in het Middelburgse stadskantoor een overeenkomst getekend voor het tijdig signaleren van huurschulden, ook wel ‘aanpak vroegsignalering’.

• Schilderij ‘Gezicht op Antwerpen’ verhuist naar Museum aan de Stroom

Gemeente Middelburg heeft sinds 1951 van het Rijksmuseum Amsterdam in bruikleen het schilderij ‘Gezicht op Antwerpen’ uit 1636 (hoogte 197,5 cm, breedte 367 cm). Het hangt in de voorhal van het stadhuis van Middelburg. Vorig jaar heeft het Museum aan de Stroom in Antwerpen dit schilderij in bruikleen gevraagd. Het Rijksmuseum heeft de bruikleen aan gemeente Middelburg opgezegd.

• Zeventig mozaïektegels in Sint Laurens

Wethouder Johan Aalberts heeft woensdagochtend 5 juli de eerste mozaïektegels gelegd in Sint Laurens. De tegels zijn door de kinderen van basisschool Palmenhof gemaakt en versierd.

• E-dienst grofvuil beschikbaar

Het is nu mogelijk om digitaal een afspraak te maken voor het ophalen van grofvuil.

• Geen inzameling van oud papier in de zomervakantie

In de zomervakantie gaat de maandelijkse inzameling van huishoudelijk oud papier in de wijken één keer niet door. Ook inzamelende verenigingen, clubs en kerken hebben dan vakantie.

• Presentatie resultaten pilot webarchivering

De gemeente Middelburg en het Zeeuws Archief hebben op 27 juni een eindrapport gepresenteerd over de pilot webarchivering die beide organisaties gezamenlijk uitgevoerd hebben om de website van de gemeente Middelburg in het e-Depot van het Zeeuws Archief op te nemen. Het rapport werd in digitale vorm overhandigd aan wethouder Arjan Beekman van de gemeente Middelburg en aan Hannie Kool, directeur van het Zeeuws Archief.

• Samenwerking Porthos

Het college van de gemeente Middelburg heeft met verbazing kennisgenomen van de raadsvoorstellen van de gemeenten Veere en Vlissingen. Hierin staat dat de gemeente Middelburg eenzijdig heeft besloten om uit de huidige samenwerking te treden. Wij willen benadrukken dat de gemeente Middelburg niet uit de Walcherse samenwerking is gestapt en dat wij dit ook niet van plan zijn. Samenwerken met de gemeenten Veere en Vlissingen binnen Porthos blijft het uitgangspunt.

• Waarschuwing voor Japanse kruiskwal in kreek bij Veerse Meer

In het Veerse Meer komen momenteel veel kwallen voor. De afgelopen dagen is er een verhoogd aantal Japanse kruiskwallen aangetroffen nabij locatie de Grote Piet, tussen Sluis de Piet en de brug aan de Muidenweg. De meeste aanwezige kwallensoorten in het Veerse Meer zijn onschadelijk voor mens en dier. De Japanse kruiskwal kan echter wel voor klachten zorgen. Bezoekers wordt afgeraden om tussen Sluis de Piet en de brug te zwemmen. Watersporten zoals varen en kanoën kunnen doorgang vinden. De gemeenten Middelburg en Goes zorgen dat er zo snel mogelijk waarschuwingsborden worden geplaatst.

• Kunstmanifestatie Facade 2017

CBK Zeeland organiseert in opdracht van gemeente Middelburg de kunstmanifestatie Façade 2017. Vijftien internationaal werkende kunstenaars afkomstig uit Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk maken speciaal voor de manifestatie installaties langs een bijzondere wandelroute door de binnenstad van Middelburg. Daarnaast is er een uitgebreid randprogramma.

• Burgemeester lanceert campagne 'Diversiteit loont!'

De campagne 'Diversiteit loont!' wordt op 7 juli officieel gelanceerd in het stadhuis van Middelburg door burgemeester Harald Bergmann. Behalve dat een gemeente voor de lokale samenleving verantwoordelijk is voor het ‘meedoen’ van alle inwoners is zij als organisatie ook verantwoordelijk voor haar werknemers. Burgemeester Bergmann zal vertellen wat diversiteit voor hem betekent en in welke mate de gemeente Middelburg momenteel bezig is met diversiteit.

• Europese aanbesteding verbouw schouwburg

De schouwburg in de binnenstad van Middelburg wordt vanaf dit najaar verbouwd. Het pand krijgt de uitstraling die bij een moderne schouwburg hoort. Dit project wordt Europees aanbesteed.

• Subsidieregeling Provinciale Impuls Wonen

De zesde subsidieronde van Provinciale Impuls Wonen (PIW) is vanaf 19 juni 2017 open voor aanvragen.

• Middelburg gaat op zondag vegen

Vanaf zondag 4 juni wordt in het kader ‘Mooi Middelburg Werkt’ de komende 4 maanden, bij wijze van proef, op zondagmorgen rond de Markt geveegd.

• Proef gratis fietsparkeren Zusterplein

Om de overlast van geparkeerde fietsen op, onder andere, Plein 1940 tegen te gaan start de gemeente samen met Stichting Arduin per 1 juni een proef waarbij er gratis gebruik gemaakt kan worden van de fietsenstalling aan het Zusterplein.