Middelburg viert feest in 2017

Dit jaar viert Middelburg dat zij 800 jaar stadsrechten heeft. Dit jubileum wordt kracht bijgezet met allerlei festiviteiten.

Destijds een heel bijzonder moment voor de stad. Middelburg viert feest en iedereen viert dat met ons mee.

Logo Middelburg 800 jaar

Naast de vele terugkerende feesten en festivals worden dit jaar enkele bijzondere activiteiten georganiseerd: masterclasses, conferenties, een sportweek, het Introfestival en Waterlicht door Daan Roosegaarde.

Programma

Het wordt een programma met door het jaar heen heel diverse activiteiten en evenementen. Er zijn verschillende ideeën binnengekomen hoe Middelburg in 2017 stil zou kunnen staan bij 800 jaar stadsrechten. De stichting M800 heeft de inzendingen bekeken op haalbaarheid en geschiktheid. Uitgangspunt is dat het een divers programma wordt. Naast de inzendingen en de bestaande evenementen heeft de stichting zich beziggehouden met het opzetten van een aantal grote, spectaculaire hoofdevenementen.

Masterclasses

Stichting M800 organiseert drie masterclasses met de thema’s Innovatie & techniek, Vitaliteit, welzijn & zorg en Water & energie. Dit gebeurt in een interactief gesprek, met Antoin Peeters (RTL4) als presentator en sprekers met landelijke of internationale bekendheid, zoals Daan Roosegaarde, Egbert-Jan Sol en Henk Ovink. De ondernemers en bestuurders krijgen tijdens elke sessie de kans om samen met Zeeuwse studenten ideeën te bedenken en suggesties te doen. Elke tour eindigt met een plan van aanbeveling voor bestuurders van Zeeland binnen de gemeenten, provincie en onderwijs.

Conferentie

Een conferentie met een internationaal karakter voor zowel jeugd als voor volwassenen. De kinderconferentie voor kinderen van 10 tot 16 jaar gaat over de belangrijkste rechten die zou moeten gelden voor elk kind waar ook ter wereld. Het programma bestaat uit een bezoek aan Brussel en de ondertekening van het kinderverdrag van Middelburg. De volwassenenconferentie heeft een internationaal karakter met bijzondere nationale en internationale sprekers met als thema Stad van de Vrijheden en ontwikkeling door vrijheid.

Project Waterlicht van Studio (Daan) Roosegaarde

Een project gedurende 4 avonden van kunstenaar Daan Roosegaarde. Waterlicht bestaat uit golvende lijnen van licht gemaakt met de laatste LED technologie, software en lenzen. Waterlicht is een droomlandschap over de kracht en poëzie van water. Als een virtuele overstroming laat het zien hoe hoog het water kan reiken zonder menselijke interventie. Innovatie is een onlosmakelijk onderdeel van het DNA van het Nederlandse landschap door zijn dijken en creatieve denken. Waterlicht is een krachtig en poëtische ervaring die dit in de herinnering terugbrengt.

Introfestival

Een festival speciaal voor (nieuwe) studenten van de HZ, Scalda en UCR, waarin zij kennis kunnen maken met de omgeving waarin zij studeren.

Sport-, spel- en waterweek

Een volle week waar sporten op heel Walcheren en de Markt in Middelburg centraal staat. Van zeskamp tot nationale kampioenschappen langs en op het water met elke avond een feestelijke afsluiting in het ‘M800 house’ op de Markt in Middelburg. De zeskamp ‘Wijken in Middelburg’ past binnen het Middelburgse participatiebeleid en het landelijk beleid ‘meer bewegen’. De zeskamp staat ook open voor onderwijsinstellingen op Walcheren of Nederland. Alle activiteiten trekken veel sportliefhebbers naar Zeeland voor het bijwonen van verschillende kampioenschappen en met de activiteiten op de Markt.

Zie voor de exacte data en het complete programma www.middelburg800.com

Samenwerken

De stichting Middelburg 800 kan het niet alleen. De indieners van ideeën en de bestaande evenementen voeren hun eigen ideeën uit. Daarnaast is de stichting dus bezig met het organiseren van een aantal hoofdevenementen. Hiervoor hebben zij onder andere medewerking van UCR, Scalda en HZ. De stichting M800 ziet het jubileumjaar ook als start voor verankering van verschillende evenementen en activiteiten in het teken van onderwijs en innovatie. Hierin wil de stichting een bindende en faciliterende rol vervullen.

Het wordt een mooi jubileumjaar voor Middelburg. Middelburg viert feest en iedereen viert dat met ons mee.